Удължиха срока за осребряване на лихвоточки

Удължиха срока за осребряване на лихвоточки

Парламентът удължи срока за осребряване на лихвоточките при закупуване на жилище до 30.11.2016 г.

Днес депутатите приеха на второ четене промените в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове.

С преходните и заключителни разпоредби на закона се урежда и обратното начисляване за зърнопроизводителите на ДДС. Зърнопроизводителите са сключили споразумение с МС преди два месеца, че обратното начисляване влиза в сила от 1 януари, обясни Йордан Цонев от ДПС.

Депутатите се опитали да прокарат идеята, обратното начисляване да стане факт от 1 декември. Те протестираха и ние удовлетворяваме протеста им, коментира депутатът от ДПС.

Иначе според сега действащите разпоредби на закона ще могат да бъдат компенсирани правоимащите притежатели на многогодишни жилищноспестовни влогове, които придобият или започнат изграждане на жилище, в срок до 21.11.2013 г. Поправката касае 59 861 държатели на права. Целта на предлаганите промени е да се въведе по-справедлив краен срок, за да могат правоимащите притежатели на многогодишни жилищноспестовни влогове, които придобият или започнат изграждане на жилище, да могат да се възползват от правото си да бъдат компенсирани.

Вирни се горе