Смолянският депутат Недялко Славов е в състава на новата анкетна комисия за проучване и добив на подземните богатства

Смолянският депутат Недялко Славов е в състава на новата анкетна комисия за проучване и добив на подземните богатства

Смолянският депутат Недялко Славов бе избран за член на новата парламентарна анкетна комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда.

Тя се избира за срок от два месеца. Създадена е в сряда на квотен принцип и се състои от 13 народни представители. „Намеренията на комисията са за кратко време да изслуша всички заинтересовани страни, имащи отношение по темата, свързани с добива на шистов и конвенционален газ, така и тези, които проучват и добиват други полезни изкопаеми и инертни материали. Ще бъде разгледан опита на други държави и евентуалните възможности за прилагане у нас на техните добри практики.“, заяви Недялко Славов.

Според него в анкетната комисия ще се проведе качествен и прозрачен дебат за бъдещето на добивната промишленост и експлоатацията на залежите ни в земните недра. Народният представител е сигурен, че единствено по този начин ще се разсеят притесненията у хората, породени най-вече от липсата на достатъчно информация за технологиите при проучванията и добива на полезни изкопаеми. Славов посочи, че комисията трябва да предложи промени в Закона за подземните богатства и Закона за опазване на околната среда, така че проучването и добива на залежи да е безопасно, съобразено с най-строгите екологични норми и да не застрашава здравето и спокойствието на хората.

„Същевременно ние трябва да осигурим такава регулаторна рамка, че България в максимална степен да проучи и експлоатира природните си дадености. Това е възможност да увеличим брутния вътрешен продукт и да създадем заетост и траен поминък“, допълни депутатът. Той счита, че чрез участието си в тази комисия ще има възможност да допринесе за икономическото развитие на региона, защото добивната промишленост е важен отрасъл за Смолянска област.

Вирни се горе