Съветници от ГЕРБ се срещнаха с жители на смолянското село Търън

 Съветници от ГЕРБ се срещнаха с жители на смолянското село Търън

При голям интерес премина срещата между жителите на село Търън, общинските съветници от ГЕРБ Милка Манева, Росица Караджова, Софка Иванова, Борислав Георгиев, членовете на ГЕРБ и представителите на община Смолян Венера Аръчкова и Ефрем Велинов.

Дискусията бе открита от общинския съветник Росица Караджова, която запозна местното население с последните две разочароващи новини за Смолян и региона. „За съжаление община Смолян ще остане извън обхвата на Програмата за развитие на селските региони. Правителството на ГЕРБ положи огромни усилия, за да се променят критериите на програмата, но от медиите разбрахме, че министърът на земеделието Димитър Греков категорично отхвърля тази възможност“, посочи Караджова. „Другата лоша новина дойде от Народното събрание, където депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова е предложила 37 млн. лв. от фонда за икономическо развитие и държавност да се дадат за увеличение на капиталовите разходи на всички общини в Смолянска област. За съжаление управляващите са отхвърлили това нейно предложение и тези пари няма да дойдат в региона“, обясни общинският съветник. „За последните две години, на фона на това безпаричие, което наследи община Смолян, тя полага огромни усилия за масовия спорт, обектите и съоръженията. Спортната зала никога не е била толкова отоплена и сега децата тренират, достъпът е свободен. Такава организация никога не е имало назад в годините”, каза Милка Манева, която е европейски шампион по вдигане на тежести и общински съветник. „С ръка на сърцето мога кажа, че въпреки изтънелия ни бюджет, а и това могат да го потвърдят кметовете на населени места и кметски наместници, нямаме село в общината, където крайно необходимите и неотложни неща да не са изпълнени. Не сме разделяли нито едно кметство. Правим всичко, което е по силите ни, но не срещаме подкрепа от правителството. Мъка е да осигурим каквито и да е било средства. Това е видно и от проекторамката на бюджета за 2014 година, където натуралният показател е запазен, но като финансови изражения е намален. За две години управление кметът Николай Мелемов е погасил над 10 млн.лв. задължения, заварени от предшественичката му Дора Янкова, като общата стойност на заварените дългове към 1 ноември 2011 г. са били 23 510 781 лв.”, заяви главният финансист на общината Венера Аръчкова.

По думите на съветничката Софка Иванова голямото разочарование от правителството идва от „значителното“ увеличение на пенсиите с 4.50 лв. от 1 юли, и то не за всички пенсионери. „Още един капан, в който ни вкара новото правителство, е голямата приходна част, заложена в новия бюджет, която те категорично ще харчат докато дойде времето за нови избори. От там нататък обаче нещата ще бъдат катастрофални”, допълни Иванова. Кметът на Търън Явор Говедаров потвърди, че в периода на тези две години, откак работи с новото ръководство на община Смолян, координацията с него е много добра. „Това, което е било най-необходимо, е изпълнявано – направихме ремонт на канализация, чешми, детски площадки, боядисване на огради, подобрения по гробищата и в този период, което сме поискали, е изпълнено”, каза Говедаров. Той направи предложение да се внасят по-бързо докладни на сесия на ОбС, които се отнасят за продажба на общински имоти. Представителите на ГЕРБ заявиха, че общинските съветници на БСП възпрепятстват такива продажби, от които да постъпват пари в хазната. Жителите на селото поставиха няколко проблема, но като най-наболял се открои високата безработица.

Вирни се горе