С 2,4 % „скачат” всички пенсии

 С 2,4 % „скачат” всички пенсии

Ще има увеличение на пенсиите. Добрата новина дойде от заключителната пресконференция на служебния социален министър Йордан Христосков в Министерския съвет.

То ще е заради прилагането на Швейцарското правило, като се очаква да е с 2,4% за всички пенсии. За пенсионната реформа служебният министър посочи, че МТСП предлага работещи варианти за следващия Министерски съвет.

За да има обаче този ръст на пенсиите е нужна известна законодателна промяна, поясни социалният министър. Иначе ръстът ще е малко под 2%. Идеята е да се махне дефлацията от схемата за определяне на ръста на пенсиите. Разбиране има в Министерство на финансите, за да се случи тази промяна. Плановете на държавата са така разчетени, че все пак пенсионерите да получат увеличението от 2,4%.

Изготвени са и вариантите за оптимизация на осигурителната система. Истинската реформа обаче ще започне от следващото редовно правителство.

Не се притеснявахме да хвърлим поглед напред и да изготвим проектозакони и стратегии, заяви той пред медиите. Най-важната задача била актуализацията на Бюджет 2014.

Вирни се горе