Министър Николай Ненчев: Без усилията на военнослужещите, снежното бедствие щеше да е много по-тежко

Министър Николай Ненчев: Без усилията на военнослужещите, снежното бедствие щеше да е много по-тежко

„Рискувахте живота си в тежките метеорологични условия. Зная, че не се поколебахте нито за секунда да участвате активно във всеки един момент, в който това беше необходимо“. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, който отличи 38 души – военнослужещи и цивилен лекар – за участието им в спасителните операции в Родопите по време на тежките снеговалежи през март. За проявен професионализъм, съобразителност и самоотверженост грамоти и парични награди бяха връчени на екипажите на вертолетите „Кугър“ от 24-та авиобаза „Крумово“, 14 военнослужещи от военното формирование 28330 – Смолян, и Военната болница в Пловдив, съобщиха от пресслужбата на МО.

„Бях силно впечатлен от високата оценка, която получих и от областните управители на съответните райони, от кметовете, от министър-председателя. Вие направихте всичко възможно, за да предотвратим едно бедствие“, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му – без усилията на военнослужещите, бедствието е щяло да бъде много по-тежко.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов заяви, че само за година, армията е участвала в 167 спасителни операции. Включили са се повече от 1700 души с над 440 единици техника. „Знаем тези сухи факти, които обаче не дават никаква информация за това какво стои зад тях – а зад тях стоят хората, високо мотивирани, хора с чест, с достойнство, с висока подготовка“, изтъкна генерал-майор Попов. „Вие сте олицетворение на държавността, вие давате на бедстващите надеждата, че ви има и че ще ви има“, обърна се генералът към отличените.

Подполковник Димитър Кацаров, командир на военно формирование 28330 – Смолян, подари на министър Ненчев дървено пано, направено от едно от стотиците паднали дървета, които бяха отстранени от военнослужещите за проправянето на пътищата и възстановяването на електрозахранването. На паното е изобразен изглед на едно от родопските села, в което военнослужещите оказаха помощ на местното население, и бяха посрещнати с благодарности.

Вирни се горе