Димчо Михалевски: ГЕРБ приватизират тайно здравеопазването в България

Димчо Михалевски: ГЕРБ приватизират тайно здравеопазването в България

ГЕРБ приватизират тайно здравеопазването в България, това заяви в Девин народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, който взе участие в срещата с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков, шефката на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и ръководството на община Девин.

Инж. Михалевски коментира, че от началото на правителството на ГЕРБ са открити десетки частни болници, които се ползват с помощ от държавата за сметка на държавните и общински здравни заведения, които са в тежко състояние. “В големите градове на 500кв. м. има по две частни болници, а в Смолянско 30 000 души са оставени на произвола на съдбата вече 15 месеца”, посочи депутатът. Според него цялата политика на ГЕРБ по отношение на здравеопазването е сбъркана. Михалевски бе категоричен, че протестите, които текат в Девин не са политически и не са организирани.

“На хората им писна да ги лъжат, да нямат решение за болницата, да погребват близките си, умрели по път за Смолян и да потъват в заеми, за да се лекуват”, заяви депутатът. Той заяви, че причината болницата да затвори е решението на ГЕРБ да спре държавната субсидия за общинските болници, както и да въведе необосновано високи стандарти, за да може да се работи по клинични пътеки. “Сигурно в миналото е имало нарушения, които трябва да се разследват. Трябва да се говори с кредиторите да преразгледат исканията си, но да държим хората без лекарска помощ е престъпление”, заяви на срещата инж. Михалевски. Според него проблема ще се реши, като държавата отпусне на община Девин средства под формата на капиталови разходи, да върне отново държавната субсидия, както и да прецизира стандартите за отделения според регионите. “Държавата има ресурс и ако иска може да помогне на Девин, така както отпуска неразсписани в бюджета средства за Смолян, Чепеларе и Злартоград”, категоричен бе депутатът. Според него, ако сградата на болницата стане държавна, без да се покрият натрупаните дългове има опасност общината да фалира.<

Депутатът от Смолянския регион се срещна и с протестиращите, които от сряда са на площада, искайки категоричен отговор за бъдещето на болницата в града. Около 200 души се събраха на митинг пред сградата на общината, чакайки министър Атанасова.

Повод за днешното напрежение бяха два смъртни случая на участниците в протестите. Хората съобщиха, че малко след протеста в сряда на мъж му е прилошало и е починал в линейката на път за Смолян. Вторият смъртен случай е от вчера, когато отново мъж е починал след участие в демонстрациите.

Жителите на Девин заявиха, че освен липсата на болница имат сериозни проблеми с безработицата и безпаричието. “Нямаме пари да стигнем до болницата в Смолян. Подложени сме на жесток геноцид”, изтъкнаха участниците в протеста. С викове “Оставка”, “У-у-у”, “Стига лъжи” и “Искаме болница” тълпата посрещна здравния министър. Хората заявиха, че министър се посреща с баница, но в “Девин баницата вече е изгоряла”.

Вирни се горе