Д-р Дариткова: ГЕРБ поиска 7 млн. лева повече за фонд „Ин витро“, управляващите отказаха

 Д-р Дариткова: ГЕРБ поиска 7 млн. лева повече за фонд „Ин витро“, управляващите отказаха

Със 7 милиона лева да се увеличат средствата за фонд „Ин витро“ поиска ГЕРБ при обсъждането на бюджета за 2014 г. Предложението бе внесено от д-р Даниела Дариткова, член на здравната комисия и народен представител от ПП ГЕРБ, но то не бе одобрено от управляващото мнозинство.

„Предложението ни беше със 7 милиона лева да се увеличат средствата за асистирана репродукция – толкова, с колкото е намален бюджетът на фонда, за да достигне до нивото от бюджета за 2013 г. Смятахме, че тези средства могат да дойдат от ДАНС, чийто бюджет е увеличен със 7 млн. заради ГД „БОП“, която ще премине към тях. Ако през 2013 г. за ДАНС са предвидени 20 млн. лева, сега за тази структура са заложени 27 млн. лв. Смятаме, че Фондът за асистирана репродукция е инвестиция в бъдещето на нацията, защото в България през 2013 г. ще се родят 4 500 деца по-малко, а по застаряване на населението държавата ни е на трето място в Европа“, коментира д-р Дариткова. По думите й това е инвестиция в повече новородени, в повече български семейства, които ще получат възможност да се сдобият с рожба, защото 2014-та тези семейства ще бъдат намалени наполовина .

Според д-р Даниела Дариткова това, че управляващото мнозинство отхвръли предложението, добавя нови щрихи към приоритетите на настоящото управление, защото в сряда беше отхвърлено и предложението ни да се заделят 4,5 милиона за целево финансиране на Център за рехабилитация и възстановяване на деца с онкохематологични заболявания. „Явно децата и детското здравеопазване в никакъв случай не са приоритет на това управление. За съжаление за него не е важно бъдещето на нацията“, обобщи народният представител.

Вирни се горе