Ариф Агуш:Месец и половина след първите копки не се работи по обещаните пътища в Родопите

Ариф Агуш:Месец и половина след първите копки не се работи по обещаните пътища в Родопите

Смолянският народен представител от ДПС Ариф Агуш направи питане в Народното събрание до министъра на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова относно Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура" за рехабилитация на второкласна и третокласна пътна мрежа на територията на Пазарджишка и Смолянска област, финансирана от Оперативна програма „Регионално развитие". Питането бе подкрепено и от пазарджишкия депутат на Движението Искра Михайлова.

Двамата народни представители посочиха, че във втория етап на изпълнение на финансирането на Оперативна програма Регионално развитие за рехабилитация на второкласна и третокласна пътна мрежа, по която бенефициент е Агенция „Пътна инфраструктура", са включени второкласни и третокласни пътни отсечки на територията на Пазарджишка и Смолянска области. Това са пътищата Пазарджик- Батак-Доспат с дължина 24 км., Смолян- Батак- Доспат с дължина 25,651км., Смолян- Михалково-Кричим – 6,5км., Рудозем-Смилян – 8,431км и Пампорово- Смолян- Стойките с дължина 11,351 км. Според Агуш и Михайлова, посочените отсечки от републиканската пътна мрежа имат основно значение за гарантирането на нормалния живот на гражданите от регионите. От тяхното състояние зависи, както нормалното функциониране на местния бизнес, така и развитието на туризма, а на първо място достъпът на населението до здравни, социални, образователни и културни услуги.

В същото време обаче въпреки множеството първи копки и уверения за интензивна работа все още няма никакъв напредък. Въпросът на двамата депутати бе на какъв етап е реализацията на програмата, кога се предвижда началото на работата по обектите и в какви срокове ще бъдат изпълнени те. Според Агуш от всички първи копки има само по един откопан бордюр. „Беше казано, че част от пътните отсечки ще бъдат ремонтирани в срок до четири месеца. Месец и половина след първите копки обаче реално не се прави нищо, което поставя под съмнение приключването на ремонтите в срок", отбеляза Агуш. Според него това са само „предизборни първи копки", продиктувани от предстоящите избори и напомни, че за някои от пътищата това е третата първа копка.

Вирни се горе