2.1 млн. лв за борба с наводненията в Смолянско

2.1 млн. лв за борба с наводненията в Смолянско

2 млн. 100 хил лева ще бъдат вложени в изграждането на три подпорни стени в рамките на три родопски града.

Подпорни стени ще се изграждат в градовете Смолян, Златоград и Рудозем, съобщи смолянският областен управител Недялко Славов. Най – късата стена е 180 метра, а най – дълга – около 300 метра, е в Златоград.

Пред Радио Пловдив той посочи, че тези съоръжения ще защитят живота и имуществото на хората, живеещи в близост до речните корита, а също и техническата инфраструктура – пътна и водоснабдителна.

Сериозна инвестиция в критични райони, така Славов определи изграждането на инфраструктурните съоръжения.

Той посочи, че са проведени обществени поръчки и има избрани изпълнители, които започват работа.

По думите му, чрез изграждането на тези подпорни стени областната администрация ще изпълни част от програмата за превантивни дейности за защита от наводненията. Ще се вкара и солиден финансов ресурс на територията на Смолянска област.

Хората приветстват подобен род инициативи и поректи, тъй като осъзнават тяхното значение за опазването на живота и имуществото им, подчерта областният управител.

Тази седмица, която отмина, направихме първите копки, обясни Недялко Славов. И посочи, че договорите със строителните фирми са подписани в края на октомври, а сроковете за изпълнение са четири или пет месеца.

Смолянският областен управител изрази надежда изграждането на подпорните стени да напредне този месец, а сторителите да успеят да изпреварят сериозните снеговалежи. Така или иначе, при есктремни метеорологични условия сторителните дейности ще бъдат спрени, посочи Славов.

Подпорните стени ще са готови догодина и вече ще могат да предотвратят сериозни критични ситуации, смята Славов.

В момента няма критични ситуации, свързани със зимата. Снеговалежите са изключително слаби. Пътноподдържащата фирма се справя, реагира навреме. Надявам се, че няма да критични ситуации през цялата зима, каза още смолянският областен управител.

Вирни се горе