Гръцкото правителство получи вот на доверие

Гръцкото правителство получи вот на доверие

Кабинетът получи 153 гласа подкрепа в парламента Гръцкото правителство получи вот на доверие в парламента рано тази сутрин, като гласуването е сигнал за одобрение за цялостната сделка за стабилизиране на еврото и подпомагане на страната да избегне фалит, предаде Би Би Си. Министър-председателят Георгиос Папандреу спечели изключително важния вот на доверие като получи 153 гласа “за” срещу 145 “против” и обещава да започни преговори за коалиционен кабинет.

В своято реч към депутатите преди гласуването премиерът изключи възможността за незабавни избори, като заяви, че те биха били „катастрофални” и допълни, че не се интересува от поста си, и би преговарял за правителство на националното единство, независимо от лидера му.

Георгиос Папандреу декларира пред народните избранници, че политическите партии трябва да си сътрудничат, за да „защитят народа” и подкрепи проекта си за провеждане на референдум за сделката за спасяване на страната, като обяви, че би било по-добре гръцкият народ сам да реши своята съдбата.

„Споразумение, което ни дава сигурност и покой, което гарантира мястото ни в Европа. Споразумение, което ни позволява да заличим голяма част от дълговете ни, и да платим много ниски лихви по тези заеми. Това прави пътя ни много по-лек през следващите години” – заяви министър-председателят.

„Призовавам за честна и широка подкрепа” – апелира премиерът пред депутатите, показвайки решимост за сформиране на правителство на националното единство. Георгиос Папандреу обеща да формира кабинет с по-голям консенсус, независимо дали той ще застане на лидерската позиция. Гласуването слага край на изпълнената с напрежение седмица, която започна с неочаквания призив на гръцкия премиер за референдум за новата сделка за дълга с ЕС, което хвърли в хаос финансовите пазари и застраши крехкото положение на Италия, но впоследствие Георгиос Папандреу беше принуден да се откаже от идеята си за народно допитване.

Създаването на коалиционно правителство в Атина ще избегне риска от незабавни предсрочни избори, което би доближило държавата до фалит и ще даде на управляващите възможност да одобрят спасителния план, за да получат жизненоважния шести транш от кредити от ЕС и МВФ.

Малко преди началото на вота в парламента, Папандреу обяви, че ще разговаря с президента Каролос Папуляс, предавайки мандата си и започвайки формирането на преходно правителство. Срещата между министър-предеседателя и държавния глава е насрочена за 12:00 часа днес българско време, като Коалиционното правителство, което ще бъде сформирано в близко бъдеще, ще функционира до края на месец февруари 2012 година, а финансовият министър Евангелос Венизелос най-вероятно ще бъде предложен за премиер.

Вирни се горе