Животът ме мотивира да науча езика на глухонемите ... интервю с организационния секретар на общинската организация на СГБ

Животът ме мотивира да науча езика на глухонемите ... интервю с организационния секретар на общинската организация на СГБ

Животът ме мотивира да науча езика на глухонемите … интервю с организационния секретар на общинската организация на СГБ

Красимира Ашикова е от гр. Доспат, омъжена е, има две деца. Завършила е висше образование – икономическо.

Работила е 29 години в автогара Доспат, като ръководител движение. В момента работи в семейния бизнес на сестра си – кафе „Марсилия”.

Има глухи девер и етърва. “Първоначално разбирането ми с тях беше трудно и това ме мотивира да науча техния език”, споделя Красимира и допълва “сама си купувах учебници и постепенно научих жестокомимичния език.”

От месец април 2004 г. Красимира Ашикова е организационен секретар на териториална организация на глухите – Доспат.

Разкажете ми малко за вашата организация, кога е създадена и колко членове имате?

Съюзът на глухите в България (СГБ) е създаден на 12 юли 1934 г. с цел обединяване на всички лишени от слух хора и защитата им за правото на работа и достоен живот. Тя упражнява дейности, които са в полза на обществото. Базисната цел на съюза е свързана с отстояването и защитата на интересите на всички слухово увредени граждани пред държавни, административни, общински и други организации в страната. Организационната дейност на СГБ се осъществява в 42 териториални и 12 районни организации на глухите (в повечето големи градове) . Районна организация на глухите Пловдив се състои от 17 териториални организации за глухи и тежко чуващи хора, където е и ръководството на нашата териториална организация Доспат.

Хората от общината до 2004 г. са били към териториална организация Девин, но поради затруднения, свързани с допълнително финансово натоварване, намиране на транспорт и предвижване до община Девин, изискаха в гр. Доспат среща с председателя на съюза на глухите в България г-н Панев.

След проведената среща, обсъждане и събрание за разглеждане искането на жителите на община Доспат, ръководството на СГБ се стигна до споразумение месец април 2004 г. да се сформира териториална организация Доспат. Организацията се състои от 38 човека, от които 28 са глухи и 10 са тежкочуващи. Нашата организация е с най – млади членове. Радващ факт е, че хора с увреден слух от гр. Сърница и с. Борино подават молби за членство в нашата организация.

За Председател на териториална организация Доспат бе предложена Захаринка Ашикова, която е с увреден слух. Тъй като е задължително председател да бъде човек от хората с увреден слух, а секретаря на организацията трябва да бъде чуващ. Бях предложена като за техен организационен секретар. Хората гласуваха единодушно „ЗА”. Обработвам цялата документация, свързана с дейността на организацията, месечни доклади, съхранявам картотеката на членовете. Предоставям информация за техните законови права и задължения, подпомагам тяхната трудова заетост, осигурявам превод от и на жестокомимичен език при посещението им в държавни и общински администрации, здравни и съдебни институции , и др. когато това им е необходимо.

С какво се занимава вашата организация?

Два пъти седмично се прави събиране в клуба, което много сплотява колектива, като целта на това събиране е размяна на информация и разяснение на устава на СГБ. Всяка година организирам екскурзии в страната и чужбина, излети.

Какъв е вашият принос към членовете на организацията на глухонемите? С какво им помагате?

За развитието на нашата организация голяма част допринасят и ръководството на община Доспат. Под патронажа на кмета на община Доспат г-н Радев всяка година се отбелязва с тържествена вечеря и веселба Международния ден на хората с увреждания – 3 декември. От общината ни предоставиха клубно помещение, в което се съхранява картотеката на членовете и се използва за провеждане на срещи и мероприятия. С помощта на Кмета безвъзмездно се извърши основен ремонт на клуба, като се прекара и безплатно парно отопление. Снабдени сме с нужното оборудване за комуникации, но все още нямаме интернет достъп. Този проблем може да се реши като се включим на месечен абонамент, но все още търся решение за осигуряване на средства за покриването на разходите, свързани с абонаментната месечна такса. Обществото и бизнеса стават все по-съпричастни и чувствителни към хората от уязвимите групи, каквито са глухонемите. В тази връзка отправям молба към всички добри хора с финансова възможност, заинтересовани да помогнат за необходимото финансиране. Всяка година след провеждане на годишното отчетно събрание на организацията, г- н Радев ни възнаграждава с безплатен обяд. Всяка година в различни кътчета на България се провежда туристически събор на глухите. Успях да привлека интерес към нашия град и получих разрешение и съдействие от Кмета, три поредни години този събор се проведе в гр. Доспат. Като единия от тях беше общо национален. Присъстваха хора от Македония, Гърция, Сърбия и Русия. По този начин успях да привлека много различни хора в нашия град, които не са чували за Доспат. Поради големия интерес се опитвам тази година отново туристическия събор на глухите хора да бъде в гр. Доспат.

Смятате ли, че хората с увреждания получават необходимата подкрепа от държавата? Какво още според вас е необходимо за глухонемите да бъде направено?

На местна основа нямаме проблеми с нашите членове, всички са трудово заети, с изключение на един. Работя по проблема, да му помогна в търсенето на работа. Момчето е младо, работоспособен и отговорен, и молбата ми е към г-н Радев, ако може да помогне. Хората са изключително отговорни и разбрани, за това и работата с тях е лесна и приятна.

В предварителният ни разговор заявихте, че искате да участвате в Празника на Общината? Какво ще покажете на жителите и гостите на Общината?

Решихме да участваме в празника на общината, като имаме идея да поканим танцов състав от районната ни организация – гр. Пловдив и жестокомимична певческа група. Искаме да покажем на населението, че хората с увреждания не се различават по нищо от тях, а напротив те са с много големи дарби. Те са уязвими пред обществото, но въпреки това пораждат у нас възхищение и ние трябва да им покажем уважение, заради труда, който полагат ежедневно, да не останат социално изключени и неразбрани, а да бъдат равноправни граждани с гарантирани права.

Разкажете малко за благородната инициатива за обучение на служител от Бързата помощ в жестомимичен превод? Как ви хрумна това и какво ще постигнете с това?

С цел да бъдат улеснени хората с увреден слух в общината успяхме да изпратим медицинското лице Ася Шалганова на шестмесечен курс, след полагане на изпит през месец юни, тя ще бъде първия за нашата община дипломиран жестокомимичен преводач. Изцяло разходите за курса тя поема сама. Идеята дойде, в момент когато провеждах разговор с ръководството от гр. Пловдив, да изпратят жестокомимичен преводач, който да помогне на хора в нужда по съдебен въпрос. В тези институции се изисква дипломиран жестокомимичен преводач. Трудно е когато всеки път се изпраща човек от гр. Пловдив, за това аз се замислих как да реша този проблем. Познавам Ася от доста време, много е отговорна и съпричастна с проблемите на хората, особено когато са свързани със здравословен проблем. Споделих идеята си с нея и тя прие на момента.

Искате ли да благодарите на някого?

Искам да изкажа моите благодарности и на Детелина Черкезова – началник отдел “Хора с увреждания” към Дирекция “Социално подпомагане” за съдействието, което оказва на организацията. С нейна помощ всеки един човек с увреден слух от общината, получава полагаемите му се помощи. Искам да отбележа, че през 2016 г. направих всичко възможно от БНТ (българска национална телевизия) да дойдат и да заснемат живота на хората с увреждания в общината. Този филм се реализира и беше излъчен няколко поредни седмици в специализираното предаване за хората с увреден слух, което се излъчва всеки петък по БНТ. Бяха заснети хората, работещи в Рибовъдно стопанство – Доспат, община Доспат, „Наталия ММ ООД” и Фирма „НИТЕКС”.

https://dospatnews.blogspot.bg/2018/03/blog-post_31.html

Вирни се горе