Възможностите за изучаване на руски език в детските градини и училищата обсъдиха на работна среща в община Смолян

Възможностите за изучаване на руски език в детските градини и училищата обсъдиха на работна среща в община Смолян

Възможностите за изучаване на руски език в детските градини и училищата в община Смолян бяха обсъдени на работна среща, в която участва заместник-кметът Марин Захариев. Разговорите са инициирани от гл. координатор на Национално движение „Русофили” за община Смолян Костадин Чаталбашев,съобщи Виолета Филипова, пресцентър на община Смолян.

За да представят перспективите за разширяване на възможностите за изучаване на руски език на срещата присъстваха началникът на отдел „Подпомагане на руските училища” към агенция „Россътрудничество” на Министерство на външните работи на Руската федерация Наталия Чередниченко и водещият експерт в поддръжката на руски език Олга Василевна. В срещата участва и заместник-председателят на Национално движение „Русофили” Антон Тончев. Марин Захариев благодари на гостите, че са избрали и Смолян като част от обиколката си из страната и заяви, че ръководството на Общината се ангажира да помогне за реализирането на инициативната да се засили изучаването на руски език. В наше лице имате партньори, посочи заместник-кметът.

Главният експерт „Образование” Ангел Добриков запозна гостите с образователната мрежа на територията на община Смолян и сподели, че методиката на обучение и преподаване по чужд език е от компетенциите на РИО-Смолян и на педагозите, работещи с децата. Експертът обясни, че съществува вариант чрез предоставяне на допълнителни педагогически услуги, по желание и по инициатива на градинските настоятелства и родителите да се изучава руски език в детските заведения. Като добри практики бяха посочени заниманията по руски в ОДЗ №4 „Радост” и ОДЗ №5 „Буратино” в Смолян.

На срещата се обсъдиха възможностите за получаване на методическа, специализирана и художествена литература на руски език. В дискусията участваха и представители на РИО-Смолян, педагози и директорът на ОУ „Иван Вазов” Росица Лакудова.

Визитата на Наталия Чередниченко и Олга Василевна в Община Смолян е част от официалното им посещение в България, чиято цел е да се установят контакти с различни институции и общини и да се намерят начини за задълбочаване на сътрудничеството между България и Русия чрез изучаването на руски език от подрастващото поколение. Преди това те са посетили общините Габрово и Хасково.

Вирни се горе