Скандал в Чепеларе, запечатаха стаята на Председателят на Общинския съвет

Скандал в Чепеларе, запечатаха стаята на Председателят на Общинския съвет

Комисия от общински съветници запечата стаята на Председателят на Общинския съвет

Сериозен скандал тресе администрацията в община Чепеларе, след като Комисия от трима общински съветници запечатаха стаята на Председателят на ОбС Росица Черпокова, за да възпрепятстват достъпа до кабинета на новоназначеният технически сътрудник.

Сагата започва на 15 май, когато по думите на кмета Славка Чакърова постъпва заявление за напускане по взаимно съгласие от досегашният техническия сътрудник Анастасия Асеновска. На 17 май постъпва молба за овакантената длъжност от Петя Илчева. И тъй като няма направено предложение от Председателят на ОбС и внесена кандидатура, от 18 май кметът на родопската община Славка Чакърова назначава Илчева на длъжността технически сътрудник. Според градоначалника тя отговаря на изискванията и длъжностната характеристика.

“Това звено към ОбС се създава и ръководи от общинската администрация и служителите са назначават от кмета по предложение на председателя на ОбС, който в случая не е внесъл писмено предложение със свой кандидат. Такова предложение г-жа Черпокова внесе едва след като разбра, че вече има назначен човек на въпросната длъжност”, коментира пред екипът ни Чакърова. “Аз бях впечатлена от визитката на кандидатката, поради добрите препоръки от компании в които е работила и не на последно място от факта, че притежава необходимия образователен ценз за тази длъжност, завършила е “Публична администрация”, обясни Славка Чакърова. Заповедите за освобождаване и назначаване на двете дами връчва зам.-кметът на общината Пантелей Мемцов и те започват да работят и изготвят приемно-предавателен протокол. В този момент пристига Председателят на ОбС Росица Черпокова, разбира че има назначен друг човек и свиква Комисия от трима общински съветници, които запечатват кабинета, разказа кметът на Чепеларе. С това деяние те ограничиха достъпа до кабинета и за работа на новоназначеният технически сътрудник, което е пълно самоуправство и в противоречие със Закона”, бе категорична Чакърова.

В телефонен разговор днес Росица Черпокова обясни, че категорично не е съгласна с новото назначение и начинът по който е извършено и по случая е сезирала Прокуратурата. По думите й кандидатурата, която е внесла ден по-късно тя напълно отговаря на изискванията. Момичето има висше образование, владее чужди езици и ще я отстоява до край.

"Това е прецедент за община Чепеларе. Аз 10 години съм общински съветник и никой кмет до сега не се е намесвал така в работата на Общинският съвет, коментира за SmolyanNews.com Черпокова.

Общинския съвет има съвсем други функции, заяви Славка Чакърова. Кметът е този, който осигурява организационно техническото обслужване на Общинския съвет, посочи кметицата и цитира Закона за ЗМСМА чл.44 ал.1, т.16.

Скандалът продължава вече две седмици, а в сградата на Общината няколко пъти е идвала и полиция.

“Преди три дни се опитах да проведа среща и да разговарям с Председателят та ОбС Росица Черпокова и зам.-председателят Искрен Бозов и помолих да се вразумят и да разберат, че нещата излизат извън рамките на нормалното и трябва да се стигне до някакво решение, до днес обаче резултат няма”, каза Славка Чакърова.

Според нея, кметът трябва работи за благото на всички граждани, а не да изпълнява капризите на определени общински съветници, а общинският съвет трябва да се съобразява с определени ситуации и да гласува в полза на гражданите, а не да защитава личните амбиции на определени селски кметове, категорична бе Чакърова. По случая е сезирана Прокуратурата и е подаден сигнал за самоуправство.

Вирни се горе