Секретарят на община Доспат инж. Веселин Калфов посети пострадалото от пожара семейство в с. Змейца

 Секретарят на община Доспат инж. Веселин Калфов посети пострадалото от пожара семейство в с. Змейца

Че сме живи, за нас това е най-важното, заяви Фатма Гьокова от Змейца

Секретарят на община Доспат инж. Веселин Калфов посети пострадалото от пожара семейство в с. Змейца съвместно с кмета на селото Антон Доспатлиев и представител от Областния съвет на БЧК.

Бяха извършени огледи на изгорялата къща, проведени бяха разговори с членовете на семейството. “За нас най-важното е, че сме живи”, това бяха първите изказвания на пострадалите от огнената стихия. “Има от лошо по-лоши син”, каза с просълзени очи Фатма Гьокова. От покъщнината нищо не е останало след пожара. В очите на семейство Гьокови имаше и тъга, но и надежда.

"Тук съм от името на кмета на Община Доспат за да изразя подкрепата си към вас, каза секретарят на общината. Калфов запозна потърпевшите, че по предложение на кмета на община Доспат инж. Елин Радев на двете семейства ще се осигурят средства по Наредбата за отпускане на еднократни помощи – в петък на сесията на Общински съвет Доспат ще бъде разгледана докладната.

Днес от БЧК – Смолян пристигнаха първите пакети за всеки член от семейство Гьокови, с които ще се подпомогнат пострадалите – те получиха хуманитарни пакети, съдържащи по два броя одеяла, един брой възглавница, два броя чаршафи, два броя хавлиени кърпи, един брой салфетки и един брой сапун. “Отделно обмисляме с Областния съвет на БЧК да осигурим и хранителни пакети и пакети с дрехи за пострадалите”, каза Калфов, който е председател на Общинската структура на БЧК – гр. Доспат. На първо време е оказана и психологическа подкрепа и помощ на малката Анджела чрез Центъра за обществена подкрепа в град Доспат.

Секретарят на община Доспат допълни още, че се поддържа непрекъсната комуникация с кмета на селото, с дирекция “Социално подпомагане” и семейството относно първите им нужди и потребности. Обмислят се да се поставят дарителски кутии във всички населени места на територията на община Доспат. “Призовавам всички фирми и кой с каквото може да помогне”, каза кметът Антон Доспатлиев.

Гасенето на пожара продължило около 4 часа. Къщата на Гьокови е на хълм в горната част на селото, дебитът на водата бил слаб. Наложило се да бъде спряно водоподаването на цялото село, за да има вода за пожарната. Спасени били съседни къщи и селскостопански постройки. От изсипаната вода в горящата къща тя е напълно необитаема.

“Вестник на община Доспат” ще отразява всички инициативи и дарителската кампания.

Вирни се горе