Съборът „Рожен 2016” огласи Родопа планина

Съборът „Рожен 2016” огласи Родопа планина

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен 2016” беше открит официално от председателя на парламента Цецка Цачева. След което, по традиция, прозвуча химнът на Родопите – „Бела съм, бела, юначе”, изпълнения на фолклорния ансамбъл „Родопа” – Смолян, Петър Янев и Валя Балканска, гайдарски оркестри от „101 каба гайди”, „100 каба гайди” и др. В знак на почит към жертвите на атентата в курортния град Ница и съпричастност към френския народ церемонията по откриване на събора започна с минута мълчание. Присъстваха председателят на Народното събрание на Република България Цецка Цачева, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, евродепутатът Владимир Уручев, областният управител Недялко Славов, заместник-областните управители Андриян Петров и Тодор Бозуков, кметът на община Смолян Николай Мелемов, директори на институции и ведомства, кметове от региона.

На Роженските поляни тази година се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, 63 танцови състави, 140 индивидуални изпълнители представят песни и свирни от различни фолклорни области на България. 7 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка припомня богатството на традиционната ни култура.

На четирите сцени се представят групи от 207 народни читалища, участват формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др. Най-малкият участник на сцена е Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра, която участва като индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник е 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”. Оркестрите „101 каба гайди”, „100 каба гайди“ и още стотици други гайдари, и тази година огласят Роженските поляни. Разположени са експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни, пчелни продукти.

Вирни се горе