Реставрират Алибеевия конак по съвместен проект между общините Смолян и Александруполи

Реставрират Алибеевия конак по съвместен проект между общините Смолян и Александруполи

Алибеевият конак показва традициите и историята на района и е идеално място за център на проекта „По-добри възможности за работа чрез сътрудничество, образование и работа в Интернет мрежа” по Програмата „Европейско териториално сътрудничество” Гърция – България 2007– 2013.

Този извод направи вчера в Смолян на първата среща по съвместния с нашата община проект зам.- кметът на Александруполи Антонис Вамвакерос. По думите му, Алибеевият конак е уникален и заслужава да бъде реставриран и адаптиран. Гръцкият кмет каза, че двете страни са неделими една от друга като природа, традиции и история. Зам.-кметът Марин Захариев приветства гостите, благодари им за доброто сътрудничество и подчерта, че проектът е много важен и за двете страни. Той обяви, че строителните дейности по Алибеевия конак трябва да започнат това лято и ще приключат на 31 май 2013 г., въпреки закъснението с изпълнението на проекта, заради административните реформи в Гърция.

Одобреният бюджет за него е в размер на 1 249 351 евро, като за община Смолян отпуснатите средства са 880 681 евро, а за Алексанодруполи – 368 670 евро. Идеята на проекта е Алибеевият конак в Смолян да се превърне в център за обучение, стимулиране на българо-гръцките контакти, използвайки интернет – обучение, с цел увеличаване възможностите за развитие на потенциала на местния човешки ресурс и привличането на младите хора. Предвижда се и разработването на наръчник, както за българи, търсещи работа в Гърция, така и за гърци, избрали да работят в България. Проектът цели откриването на два конферентни центъра в трансграничния регион, където ще се прилагат тези иновативни образователни методи.

“Този документ е създаден в рамките на проект 7951 “По-добри възможности за работа чрез сътрудничество, образование и работа в интернет мрежа”, с акроним BECENET, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Смолян и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.”, както и логото на програмата.

Вирни се горе