Община Смолян ще участва в проекта SmartImpact

Община Смолян ще участва в проекта SmartImpact

Община Смолян ще участва в проекта SmartImpact на Програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ III, съобщи пресцентърът на Общината. За Смолян включването в проекта е голяма стъпка в посока модернизация на града и превръщането му в привлекателно място за младите хора, както и благоприятна среда за бъдещи инвестиции, коментират от Общинската администрация. Градът ще участва в Мрежа за планиране на дейности съвместно с още осем европейски общини, сред които са Манчестър, Порто, Дъблин, Айндховен, Стокхолм.

С участието си в проекта Община Смолян си поставя като цел разработването на концепция и проучването на възможностите за възобновяема енергия. Предвидено е определяне на устойчив модел на растеж на Смолян в сферата на иновациите, икономика и туризъм. Планира се общината да изготви интегриран план за действие. Целта на проект SmartImpact е да се разработят иновативни управленски инструменти, чрез които общините ще могат да отговорят на специфичните изисквания при ръководенето на “интелигентни градове”, уточнява пресцентърът.

Бюджетът на Община Смолян по проекта е 54 299 евро, от които 85 процента се финансират от Програма Урбакт III, а 15 на сто са национално съфинансиране. Изпълнението на проекта ще продължи до май 2018 г.

Вирни се горе