Набелязаха мерки за привличане на млади хора в община Чепеларе

Набелязаха мерки за привличане на млади хора в община Чепеларе

На 23.06.2017г. в залата на Общината се проведе среща между представители на местния бизнес и представители на образователните институции в град Чепеларе. Целта на срещата беше да се проведе дискусия между представителите на бизнеса и тези на училищата във връзка с практическото образование и привличането на млади хора в Чепеларе. Гости на срещата бяха и доц. д-р Петър Янков – председател на Сдружение “Българско ски- училище”, доц. д-р Ива Монева и д-р Анелия Пържанова – представители на ВСУ „ Черноризец Храбър“. Чрез това събитие кметът на Община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова, желаеше да изслуша двете страни и да се открие причината, поради която младите хора не намират реализация в Чепеларе, и съответно начин за премахване на тази пречка.

В хода на дискусията като основни проблеми в развитието на града представителите на местния бизнес изтъкнаха липсата на кадри с достатъчно добра подготовка и практически умения. Основна пречка при младежите се явява липсата на мотивация и дисциплина. Слабото ниво на владеене на чужд език също се оказва проблем при намирането на качествена работна ръка. Затова и те предложиха на директорите на училищата да се наблегне повече на развиването на практическите компетенции на младежите, както и засиленото изучаване на чужди езици, тъй като по този начин бизнесът в Чепеларе би могъл да се сдобие с качествени кадри и младите хора биха намерили реализация в малкия град.

Директорите на училищата също споделиха своите проблеми, които най-вече са свързани с липсата на ученици. Все повече и повече от младежите напускат родния си град в ранна юношеска възраст, търсейки добро образование и малцина от тях се връщат да търсят реализация в родния си град. Това се явява пречка не само за образователните институции, но и за цялостното развитие на общината. Представителите на висшите учебни заведения споделиха своя опит, като насочиха преподавателите за създаване на паралелки с нови и атрактивни специалности, които да подбудят интереса на младите и да ги накарат да продължат основното си образование в Чепеларе. Училищата трябва да излъчват кадри, които да са от полза на местния бизнес, защото по този начин младите хора биха имали стимул да останат в Чепеларе. Засегнати бяха също и теми като дуалното образование, което набира все по-голяма популярност в образователните среди. Освен това представителите на вузовете предложиха и своята помощ в по-нататъшните действия на местните чепеларски училища. Добрите реклама и маркетинг също са едни от основните предпоставки за привличане на млади хора.

Новите идеи се приеха добре както от директорите на училищата, така и от представителите на местния бизнес. Срещата се оказа изключително полезна, защото благодарение на нея се потърсиха нови начини за привличане на млади хора в града ни, а също и различни начини за добра реализация. Една от най-добрите възможни алтернативи е съвместната работа на училищата с местния бизнес. Подготовката на достатъчно добри и отговорни млади кадри е задължителна предпоставка за успешното развитие на Чепеларе. Г-жа Славка Чакърова одобри новите идеи и извлече позитивното от тази среща, като заяви, че е готова да помогне с каквото може за подобряването на образованието и предоставянето на добра реализация на младите хора в градчето.

Вирни се горе