Мугла с повече възможности след като общината бъде включена в Програмата за развитие на селските райони

Мугла с повече възможности след като общината бъде включена в Програмата за развитие на селските райони

Правим всичко възможно селата от Смолянска община да влезнат в програмата за развитие на селските райони до 2014 г., за да можем да ремонтираме пътя и селото на което се възхищават наши и чужди туристи да се развива. Това каза при откриването на традиционния празник на Мугла зам.-кметът Марин Захариев. Той посочи, че през миналата и тази година , Общината е извършила частично асфалтиране на участъци от проблемния път, укрепени са свлачища, подпорни стени, подменени са дървени мостове. Радвам се да бъда в дома на мурсалския чай и мугленските дълголетници. Желая ви весел празник, да предавате традициите на младите хора, за да се връщат в едно от най-красивите и неповторими села в Родопите, каквото е Мугла, каза още пред жителите му Захариев. Кметският наместник на селото Даниела Кубинска поздрави също хората и подчерта, че в най-труднодостъпното село наистина всичко е неповторимо. Ние сме богати с културата и с историческото наследство, уникалната природа и здравите родови корени. Не искаме магистрала, а искаме да се закърпят дупките и хората с желание да пътуват до селото, каза още Кубинска.

Традиционният празник на село Мугла „Среде лето” продължи три дена с кръшни хора, под звуците на родопската каба гайда и родопските песни. Вярва се, че на този ден слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха си и тръгва към зимата като препуска към небето със своята огнена колесница. За доброто настроение на съборяните се погрижиха самодейците от читалище „Георги Стойков Раковски” в селото.

Сръчните ръце на жените от Мугла бяха приготвили традиционни родопски ястия – пататник, клин, качамак и други, които бяха подредени в кулинарна изложба. Селото се слави с многобройните си жители над 80-годишна възраст, които освен, че си хапват от тези гозби пият мурсалки чай и различни билки. Организаторите, кметството и читалището, бяха подготвили интересни ритуали и много изненади за жителите и гостите на Мугла. Празниците продължиха с програма на самодейни състави и народно веселие.

Вирни се горе