Мащабно саниране тече в Смолян

Мащабно саниране тече в Смолян

Мащабно саниране тече през последните седмици в Смолян на блокове, кандидатствали и одобрени в програмата за енергийна ефективност.

В момента се работи по промяната на облика на 25 блока, като нови 4 са одобрени за саниране в община Смолян до 21 октомври, а с тях общия брой одобрени и чакащи за стартиране на процедурата са общо 36, съобщи зам. кметът на Община Смолян инж. Мариана Цекова, предаде Дарик.

Освен строители от региона, има и много външни фирми-изпълнители, спечелили обществена поръчка, като на всеки блок работи по една компания. Средствата, които се усвояват на този етап надхвърлят 22 млн. лв.

Процедурата все още е отворена, като право да кандидастват имат жилищни сгради строени по индустриален способ, т.е. строени от предприятия и фирми, а не от самите собственици. Освен това те трябва да отговарят на изискванията, определени в законовите норми.

33“Програмата за енергийна ефективност е изцяло обезпечена със средства от държавния бюджет. Освен ползите за смолянчани на битово ниво, с изпълнението на програмата ще се подобри значително и визията на кварталите. От общината ще облагородим околоблоковите пространства и ще стане много красиво, същевременно удобно и комфортно за самите собственици на жилища. Градът ще се преобразяви с обновяването на многофамилните сгради“, коментира кметът на общината Николай Мелемов.

Вирни се горе