Легендата за Драгиевата чешма принадлежи на село Чавдар

Легендата за Драгиевата чешма принадлежи на село Чавдар

Жителите на село Чавдар са категорични и убедени, че легендата за Драгиевата чешма принадлежи на родопското селце, каза кметът на селото Емил Кушев. Имат достатъчно основания да мислят така.

Защо всъщност се нарича Драгиева чешма, за която в песен се пее следното:

Ела да видиш тоз прекрасен край, тревата как расте, руйно вино как се лей, кебап как сепече, пъстърва как кълве.

От високите скали ти простора погледни, чашите си напълни, либето си прегърни.

Всеки гост на село Чавдар и сега може да опита от тези благини и да види простор, който другаде не може да открие. Прочутата Драгиева чешма е включена в разработени туристически маршрути и туристи през лятото не липсват, каза Емил Кушев, кмет на с.Чавдар. Чешмата се намира на площада на селото в непосредствена близост до Кметството. Построена е през 1934 г. от Капитан Драгиев, командир на гранична застава с.Чавдар. Капитан Драгиев получил подкрепата на жителите на с.Чавдар, които доставяли материалите за чешмата с животните си на самар за да построят чешмата в центъра на селото. Цялото село се е снабдявало с вода от тази чешма.

Песента за Драгиевата чешма обикновено се свързва с друг край, но в Чавдар са убедени и оспорват това твърдение, тъй като строфата “....чуй как пъстървата кълве” от песента говори достатъчно според тях.

Кметът на селото Емил Кушев посреща всеки дошъл турист и намира време да разкаже легендата за Драгиевата чешма. Показа ни също и автентична оригинална снимка на Капитан Драгиев.

От Драгиевата чешма пък започва спортната пътека в с.Чавдар, която е с обща дължина от 1,5 км и води до местността Келтепе, от където може да се види и язовир “Доспат” и още много други величествени гледки и пейзажи.

Има построени открити спортни комплекси, тенис маси, чешми с беседки за почивка и барбекю.

През с.Чавдар минава и екопътеката, започваща от яз. Доспат – Късак- местн. Чуката – с.Барутин – през с.Чавдар и продължаваща през Буйново и достигаща до Кожари. Може да достигнеш и до Ягодинската пещера. Пътеката е маркирана и е с обща дължина от 12 км.

Вестник на Община Доспат

Вирни се горе