Кметът Николай Мелемов прие четири делегации от побратимените на Смолян градове

Кметът Николай Мелемов прие  четири  делегации от побратимените на Смолян градове

Гостите от Зул са впечатлени от наградата, която получи Милка Манева, а от Кишпещ искрено завиждат за спечелените от Общината европроекти,съобщиха от общинската администрация.

Кметът Николай Мелемов прие четири делегации от побратимените на Смолян градове, които пристигнаха, за да се включат в тържествата посветени на 100 години от Освобождението на Родопите и Балканската война. Гостите са от Ксанти /Гърция/, Въру /Естония/, Кишпещ /Унгария/ и Зул /Германия/.

Първа при градоначалника влезе делегацията от германския град Зул, водена от кмета д-р Йенс Трибел. За една година виждам доста положителни промени в Смолян, констатира немският гост. Впечатлени сме от наградата, която получи Милка Манева на тържествената сесия. Познаваме я добре като спортистка, защото се е състезавала с наша тежкоатлетка, подчерта д-р Трибел. Той попита Мелемов как се справя с разплащането на наследените дългове, защото е запомнил този проблем при посещението си преди година. Справяме ме се, над 2 млн.евро разплатихме от дълговете, жалкото е, че тези средства можеше да се използват за благоустрояване и инфраструктура, отговори смолянският кмет. Той запозна колегата си по проектите, които изпълнява община Смолян и за намерението на фирма „Костал” да построи база, за да разшири производството си. Д-р Трибел пък е обезпокоен от факта, че с 10 млн. евро е намалена субсидията за тяхната община и трябва по нов начин да организира бюджета, което ще рефлектира върху много дейности. Двамата градоначалници обсъдиха и областите за сътрудничество между Смолян и Зул.

Делят ни седем морета и седем планини, както се казва в една приказка, но за приятелството няма граници, обяви на срещата си при Мелемов зам.-кметът от естонския град Въру Тармо Пиирман. Той за първи път е в Смолян и е впечатлен от красотата на планината. Гостът покани наши деца да участват в спортен празник догодина във Въру. Традицията е в него да участват състезатели от побратимените градове. Г-н Пиирман, подчерта че изключително добре при тях работи електронната община, което улеснява гражданите и администрацията. Във Въру живеят около 14 хиляди души. За нас е важно всичко да правим с усмивка и да се радваме на живота, подчерта гостът от Естония и благодари за поканата да участва в празниците на Смолян.

Завиждаме на Смолян, че кандидатства и печели средства по европроекти, каза на срещата си с Мелемов зам.-кметът на Кишпещ Георгиу Винцек. Групата от унгарския ни побратимен град подробно разпита за проектите по които работи община Смолян. Обсъдиха се възможностите за сътрудничество в областта на спорта, културата и други сфери . Ще се организира изложба на наши художници в Кишпещ. Беше договорено ученици от Смолян да участват в спортни прояви – тенис на маса и футболен турнир в унгарската община. До март следващата година ще бъде подписан и договор за съвместно сътрудничество и сферите на дейност между Кишпещ и Смолян. Благодарим за поканата да станем съпричастни към вашите тържества, защото на празници се канят приятели, казаха в заключение гостите от Унгария.

Мелемов прие и делегацията от гръцкия град Ксанти водена от зам.-кмета Димитрис Бенис и председателя на Общинския съвет г-н Димарксуполис. Те предложиха по-бързо да се реализира идеята за изготвяне на съвместен уеб сайт „Два града без граници” , който да рекламира туристическите забележителности на Смолян и Ксанти. Градоначалникът постави отново въпроса за пътя Рудозем- Ксанти и призова гръцката делегация да лобира на правителствено ниво. Зам.-кметът Бенис посочи, че в момента има други приоритети за Гърция. През различните периоди от време е нямало единно мнение за това по-бързо да се проектира и изгради трансграничния път. За тях като местна власт този път също е важен и ще продължат да поставят въпроса за него, увери Бенис.

Гостите от побратимените ни градове ще бъдат в Смолян до 22 октомври. Те участват в различни мероприятия, които дават възможност за развитие на вече съществуващите отношения на побратимяване. Вчера в Сесийната зала на Община Смолян те направиха презентации, представящи важни в исторически план събития за градовете им. Днес на площад „Свобода“ гостите организират тематична фото- изложба, представяща в снимки най-важните исторически моменти, които са определящи за градовете им. Изложбата е експонирана на площад „Свобода“. Делегациите ще присъстват и на Панихидата на връх Средногорец и са част от официалната програма по случай 100 години от Балканската война.

Гостите от побратимените на Смолян градове са тук по проект «Споделено за историята», който се изпълнява по програма Европа за гражданите”. В него водещ партньор е община Смолян. Идеята е взаимно споделяне на най-важните и бележити моменти от историята на всеки участник.

Вирни се горе