Кметът Мелемов откри лекоатлетическата щафета, 360 деца участват в надпреварите

Кметът Мелемов откри лекоатлетическата щафета, 360 деца участват  в надпреварите

360 деца участват в лекоатлетическа смесена щафета, която организира Община Смолян, по случай 100 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. Стартът беше даден на площад „България”, а финалът е на площад „Свобода”. 220 деца са разпределени в четири възрастови групи – 1-4 клас, 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас. Те са разпределени в десет поста, а трасето е с дължина 1600 м. 140 деца от детските градини също се включиха в масовия крос. Трасето, което пробягаха малчуганите бе 100 м. Началото на масовото бягане на най-малките бе от входа на СОУ „Св.св Кирил и Методий”, а финалът бе на площад „Свобода”. Общо 10 съдии се грижат за редовността на бяганията, разясни главният рефер Христо Богомилов.

Надпреварите откри кметът Николай Мелемов.„Тази година се навършват 100 г. от Балканската война и от Освобождението на Родопите. Надявам се и съм сигурен, че повече войни няма да има по нашите земи. Въпреки това вие трябва да растете силни, с дух и воля за победа. Затова решихме да организираме тази празнична щафета, защото спортът е нещото, което възпитава във вас волята и духа, и човек даже да не победи, като спортува побеждава и надмогва себе си. Пожелавам ви успешна щафета. Не може всички да бъдете победители, но е важното всички да имате настроение”, каза кметът Мелемов при откриването.

„Лекоатлетическата щафета 100 години от освобождението на Родопите ще отбележи със спортен дух и състезание кръглата годишнина. От площад „България” до площад „Свобода” вие ще пробягате разстоянието и символично ще слеете тези две съкровени думи – България и Свобода”, заяви Валя Василива – шеф на дирекция „Обществени дейности и заетост” при откриването на проявите. На спортната проява присъства и шефът на РИО на МОМН Иван Муцевски.

Преди началото на щафетата учениците почетоха пълководеца полк. Владимир Серефимов с поднасяне на венци и цветя пред паметника му на новия център в Смолян, съобщиха от пресцентъра на общината.

Организаторите от община Смолян бяха подсигурили тениски за всички участници. Купи, медали и грамоти ще получат състезателите, класирали се на първите три места. Предстои още една спорта проява по повод празниците на Смолян.

На 20 октомври маратонците Руско Кадиев и Радко Михайлов ще пробягат разстояние от 100 км. В 8.00 часа тръгват от паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян и продължават с маршрут Пампорово, Проглед, Рожен,, Соколовци, Бостина, Търън, Средногорци, Рудозем, връх Средногорец, Фатово, Райково и Смолян. Ще бъдат поднесени венци на историческите места свързани с Освобождението на Родопите.

Вирни се горе