Две извънредни сесии на Общински съвет – Доспат за четири дни

Две извънредни сесии на Общински съвет – Доспат за четири дни

Общински съвет – Доспат проведе две извънредни сесии в рамките на четири дни. Първата се състоя на 15 ноември от 10,00 часа. Дневният ред предвиждаше две точки: по първата – промени в приетата от ОбС – Доспат процедура за финансово оздравяване на община Доспат и по втората – приемане на План за финансово оздравяване на общината.

На втората сесия днес от 08,30 часа бяха обсъждани и приети три решения по три точки: по първата – относно искане до Министерството на финансите за увеличаване на субсидията на община Доспат за Капиталови разходи, по точка втора отпускане на временен безлихвен заем от Министерството на финансите и по трета точка – поправка на решение, върнато от Областния управител.

Г-н Радев, какво се случва, защо толкова бързи сесии?

Да, налага се много бързо да действаме, станалите политически промени в страната се отразяват директно върху живота и дейността на нашата община. Ние използваме всяка възможност, дори и последна за да получим финансов ресурс от Правителството за да стабилизираме Общината.

Ще получи ли община Доспат обещаната подкрепа от Правителството за да се стабилизира финансово?

Ние вярваме и искаме това да се случи. Нашата община даде най-сериозната си подкрепа за кандидата на ГЕРБ в изминалите избори за президент. Имаме готовност за всякакви варианти – било то като оздравителен план, било то като получаване на субсидия за извършени капиталово строителство. Като кмет на община Доспат искам нещата да се подобрят за общината и жителите и няма да жаля сили и енергия това да се случи.

На първата извънредна сесия не намери пълно одобрение на така предложения План за финансово оздравяване на общината – един от присъстващите съветници гласува „против”, а друг „въздържал се”….защо няма пълна подкрепа, имате ли обяснение? Да, има за съжаление съветници в община Доспат, които са против това общината да е стабилна финансово и да няма задължения. Г-н Евтим Мутафов от „Реформаторски блок” например днес най-безцеремонно се яви на заседанието, получи материалите и си тръгна без да му мигне окото…питам се това отговорно ли е от страна на общински съветник като поведение? Ние правим всичко възможно да поискаме и намерим средствата за покриване на задълженията, а да има съветници, получили доверие от жителите на общината и така да се държат. Това мен ме възмущава…питам защо? Защото се разглеждат обществени интереси ли или защото не се разглеждат лични интереси кое от двете?

Г-н Радев, какви са пътищата ако получите или не получите подкрепата от Правителството?

Ако получим финансовата подкрепа от Правителството повече от ясно е, че общината ще се стабилизира и ще функционира нормално, ако не я получим обаче, което не бих искал да се разиграва като сценарий, ни чакат тежки дни…не ми се ще да си представям какво може да се случи…и общината как ще работи.

Вирни се горе