Държавници изпратиха поздравителни адреси до кмета на общината по повод 100 г. от Освобождението на Родопите

Държавници изпратиха поздравителни адреси до кмета на общината по повод 100 г. от Освобождението на Родопите

Поздравителни адреси по повод 100 годишнината от Освобождението на Родопите и Балканската война изпратиха до кмета на община Смолян Николай Мелемов президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, държавни и общински учреждения, неправителствени организации, кметове на общини и др.съобщиха от пресцентъра на общината.

В битката на Средногорец проляха кръвта си 96 български войни, каза в словото си Мелемов. Ние винаги ще помним тяхната саможертва в името на свободата на Отечеството. Ще помним завета им – да бъдем единни в името на майка България. Една битка в тази война родопчани знаят и почитат като най-велика и значима за Родопите – битката на връх Средногорец на 19, 20 и 21 октомври 1912 година. Тя е олицетворение на волята на българския народ за обединение на разпокъсаното Отечество. Тя е мярка за жертвоготовност в името на Родината. Тази битка влиза в българските анали като символ на Свободата на Родопите. Полк. Владимир Серафимов е почитан като Освободителят на Родопите, а връх Средногорец е наречен Родопската Шипка.

Военният министър Аню Ангелов в словото си пред родопчани заяви, че свободата е била каузата, заради която опълченци и четници са взели оръжията и са тръгнали на бой с поробителите . 21 октомври е ден, в който се прекланяме пред такива велики българи, като полковник Серафимов –Спасителят на Родопите, както го нарича народът.

Гражданството на Смолян не е забравило помощта на армията в дните на природни изпитание през изминалата тежка зима, посочи военният министър и допълни, че 101-Алпийски батальон в Смолян продължава да подготвя военни специалисти от най-висок клас и да бъде с хората от региона, като те са достойни наследници на предците си. „Нека пазим най-древния и важен български завет:"България е успявала винаги, когато е била единна", призова Аню Ангелов.

Вирни се горе