24-ти Международен палеонтологичен симпозиум на тема „Пещерната мечка“ в Чепеларе

24-ти Международен палеонтологичен симпозиум на тема „Пещерната мечка“ в Чепеларе

Учени от 10 държави пристигат на международен симпозиум в Чепеларе

От 27.09 до 30.09.2018 година в Чепеларе ще се проведе 24-тия Международен палеонтологичен симпозиум на тема „Пещерната мечка“. За първи път в България ще се проведе такова събитие, а на Община Чепеларе се пада тази чест да бъде домакини. В тези симпозиуми се обменя информация на най-високо ниво. Всеки един регистрирал се участник изнася предварително одобрена презентация по темата.

Представители от над 10 страни ще се включат в симпозиума – Германия, Австрия, Франция, Холандия, Русия, Гърция, Словакия, Словения, Италия и други. В конференцията взимат участие представители на университети, научни академии, доктори на музеи и други. А в туристически аспект ще има директори на най-големите пещери в Европа.

Всяка година се провеждат симпозиуми в различна страна от света, като темите, които се обсъждат са различни, а тази година е свързана с пещерната мечка, тъй като музеят на родопския карст в гр.Чепеларе е уникален по рода си в България и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа. Музеят на родопския карст е официално открит през 1980г.

Организатори на събитието са Музея на спелеологията и родопския карст в Чепеларе, Българското пещерно дружество, Национален природонаучен музей – Българска академия на науките БАН. Всичко това ще се осъществи под патронажа на кмета на Община Чепеларе – Славка Чакърова.

Вирни се горе