200 години просветно дело ще отбележи през юни Широка Лъка под патронажа на премиера Бойко Борисов

200 години просветно дело ще отбележи през юни Широка Лъка под патронажа на премиера Бойко Борисов

200 години просветно дело ще отбележи тази година от 4-ти до 9-ти юни село Широка Лъка. Годишнината ще бъде отбелязана под патронажа на премиера Бойко Борисов, който е приел поканата, съобщи кметът на селото Васил Седянков. За тържественото честване на юбилея ще се създаде инициативен комитет с председател министърът на образованието Красимир Вълчев, допълни Седянков.

Проучване на директорката на училището „Никола Вапцаров” Маруся Бочукова в Държавен архив – Смолян, доказва, че началото на образованието в селото се поставя през 1818 г. от първия учител Костадин Василев – Шоко. Открити са и архивни документи. От селото уведомили за откритието си Националния музей на образованието в Габрово. С официално писмо от 20 декември м.г. им отговорили, че тяхната проверка доказва също, че просветно дело в Широка лъка има от 1818 г. , но за година на откриване на училището се приема 1864 г.

“Веднага след Песпонеделника започваме де се готвим за подобаващото отбелязване на достолепната годишнина – 200 години просветно дело в Широка лъка”, допълни Васил Седянков.

Вирни се горе