19 педагози, журналисти и общественици награждава кметът Мелемов на 24 май

19 педагози, журналисти и общественици награждава кметът Мелемов на 24 май

Традиционно за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Община Смолян връчва отличия за постижения в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката. Тази година кметът Николай Мелемов ще връчи Годишна награда на Община Смолян за 2012 година на 19 заслужили общественици.

Това са Маруся Бочукова – директор на ОУ „Н.Й.Вапцаров” – с.Широка лъка – за отлични резултати в ръководството на учебното заведение и инициативност за приемане на училището за член в системата на асоциираните към ЮНЕСКО училища, наречени „Училища новатори”, за високия професионален и обществен авторитет, за осъщественото успешно интегриране на ученици от етнически малцинства и деца със специални образователни потребности.

Снежана Василева – директор наОДЗ №5 „Шина Андреева” – гр.Смолян – за постигнати високи резултати в учебната и методическата работа на детското заведение, което ръководи, за активни участия с доклади в международни и национални конференции и семинари по предучилищно възпитание и публикувани доклади в сп. „Образование”, „Предучилищно възпитание” и „Начално училище”.

Ралица Данчева – старши учител по музика в ОДЗ „Родопчанче”- гр.Смолян – за цялостната `и дейност като детски педагог и за професионално-личностните `и качества, водещи до издигане авторитета на детското заведение, за прилагани оригинални педагогически технологии и методи, за участието `и в подготовката и реализирането на проекти, свързани с Празничния календар на децата и проект „Коменски”, за приноса `и за съхраняване на българските фолклорни традиции сред подрастващите.

Емилия Кермедчиева – начален учител във ІІ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр.Смолян – за прилагането на съвременни интерактивни методи на обучение и дългогодишна преподавателска дейност в часовете по СИП „Религия”, за участието `и подготовката и управлението на проекти.

Карамфила Чакърова – старши начален учител вОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Смилян – за висок професионализъмв преподаването на учебния материал, за отлична мотивация на децата за участие в общински състезания и конкурси, за проявена висока активност по училищни проекти за формиране на траен ученически интерес към извънкласните и извънучилищните дейности.

Елена Иванова – учител по български и немски език в V ОУ „Юрий Гагарин” – гр.Смолян – за прилагане на съвременни методи на преподаване, чрез използване на енциклопедични и занимателни елементи в учебното съдържание, за работата `и като координатор на няколко училищни проекта, посочена в проведена анонимна анкета сред учениците като учител с най-голям принос за тяхното обучение и развитие.

Мария Чапарова – учител по английски език в VІІ СОУ „Отец Паисий”- гр.Смолян – за утвърждаването `и като уважаван учител новатор с високо ниво на научно-методическа подготовка, за внедряване на положителен опит, за успешната `и работа по спечелени от училището проекти: по секторна програма „Коменски” – „Образованието-пътуване във времето” и проект „Успех”- клуб „Виртуално пътешествие из европейските столици на английски език” с деца от начален етап.

Мария Йорданова – старши учител по български език и литература в ОУ „Никола Й. Вапцаров” с. Широка лъка – за всеотдайната `и работа със специфичен контингент ученици – деца със специални образователни потребности, деца от ромски произход итакива от Дом за деца лишени от родителски грижи „Катя Ванчева”, за активното `и участие в методическото обединение на класните ръководители и спечелените от нейни ученици награди в регионални и национални литературни конкурси.

Ана Николова – старши учител по немски и испански език в ГПЧЕ „Иван Вазов” – гр.Смолян– за цялостната и дейност в областта на образованието, което води до високи резултати на подготвяните от нея ученици, за участията `и в национални и международни семинари и курсове, за успешната `и работа като координатор на проект „Балканите – нашият общ дом”, работата по немски език по модул от Национална програма на МОМН „С грижа за всеки ученик” и като ръководител на клуб „Изкуство” по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора”.

Доц. д-р Емилиян Попепску – учен от Опитна станция по животновъдство и земеделие – Смолян с дългогодишна научна и практическа дейност в картофопроизводството и технологиите за отглеждане на дребноплодни овощни видове, за цялостен принос в развитието на селскостопанската наука и практика.

Сашо Чобанов – музикален педагог, композитор, писател и поет, дългогодишен художествен ръководител и диригент на Музикален театър към НЧ „Хр. Ботев-1871” – Смолян, автор на 24 музикално-сценични произведения, на музиката за 30 театрални спектакъла, на множество вокални и инструментални произведения, осъществил над 60 постановки на оперети и мюзикъли от класиката и съвременността, по повод честване 85 години на Смолянския музикален театър и неговата 80-годишнина.

Доц.Димитър Главчев – художник и дългогодишен педагог, един от най-видните български графици с автентичен и неповторим почерк със силно изразен български характер, възпитал поколения български учители по изобразително изкуство, ценен дарител за фонда на Художествена галерия – Смолян, по повод дългогодишна преподавателска и творческа дейност.

Райчо Георджев – директор на Родопския драматичен театър от 1977 до 1990 г. – период на ярки творчески постижения, когато се реализират много успешни театрални постановки, отличени с национални награди за режисура, актьорски и сценографски постижения, директор с всепризнати заслуги за утвърждаване на смолянския театър, със значима, активна и ползотворна културна дейност за Смолян, един от основателите на КДК – Смолян и негов почетен член, по повод неговата 75-годишнина.

Георги Гривнев – поет и писател, дългогодишен журналист, автор на повече от десет книги поезия и проза с ярки и значими творчески постижения, по повод неговата 70-годишнина.

Емилия Ованесян – актриса и служител в Обединен детски комплекс гр.Смолян– за високи постижения, като основател и ръководител на Театрална школа „Юлия Огнянова”, която от 2010 г. функционира към ОДК-Смолян, за спечелената само преди месец на Международния младежки фестивал „Океан от любов” „ГРАН ПРИ” за спектакъла „Домът на Бернарда Алба”, с участието и режисурата на Емилия Ованесян, и обявяването на Театрална школа „Юлия Огнянова” за най-добрата театрална школа в страната.

Русанка Бодурова – хореограф и педагог, основател и художествен ръководител на Клуб „Хоро” и танцови състави при НЧ „Орфееви гори-1870” – Смолян, кв. Райково, научила над 1000 деца и възрастни да обичат и танцуват българските танци, за спечеленото от Клуб „Хоро”второ място на Националния телевизионен конкурс на БНТ „Надиграй ме”.

Анелия Джебирева – журналист,кореспондент на Нова телевизия – за многобройни репортажи за Община Смолян и региона, отличаващи се с критичност, съпричастност и истинност, с търсене на решение на поставените проблеми, за авторството на сериозни журналистически материали, зад които стои с името си.

Виолета Филипова – журналист, директор на в-к „Родопски вести” – Смолян, била е и кореспондент на Радио „Пловдив”, Радио „Веселина” и интернет-медия Big.bg, главен редактор на Медиен център при Община Смолян, подготвящ ежедневните предавания на Радио „Смолян” – за успешна професионална дейност, свързана с медийното отразяване на всички сфери от живота на хората в Общината.

Петя Гайдарова – журналист, кореспондент на в-к „Труд”, а преди това на Радио „Родопа” и в-к „Отзвук” – за авторството на множество репортажи и кореспонденции, отразяващи обществено-политическия и културния живот на Община Смолян и областта.

Годишните награди имат парично изражение в размер на 200 лв. и са съпроводени със Значката на град Смолян.

Вирни се горе