Запечатаха казанът за варене на ракия в Търън заради липса на лиценз

Запечатаха казанът за варене на ракия в Търън заради липса на лиценз

Казанът за варене на ракия в родопското село Търън е запечатан, заради липса на лиценз, съобщи кметът на селото Явор Говедаров. Той обясни, че след извършена проверка е установено, че собственикът е нямал необходимия лиценз за варене на ракия. Проверяващите са съставили и акт. На този етап човекът е предприел мерки, за да узакони дейността си. След като си плати глобата ще внесе необходимите документи, за да получи необходимия лиценз, посочи Говедаров. Според него законите трябва да се спазват и да се налагат глоби при констатирани нарушения.

По закон всеки гражданин има право да си свари 30 литра ракия, като за литър се заплаща по 2.20 лв. Ако пък човек иска да свари повече от 30 литра, плаща 4.40 лв. на литър.

Националната лозаро-винарска камара алармира, че 10 000 казана за ракия работят незаконно у нас. Продукцията им е с 20 млн. литра повече, отколкото е цялото легално производство в страната, което е в размер на 30 – 35 млн. литра. Селските казани, които имат над 500 литра обща вместимост, на практика варят промишлени количества ракия. Затова би следвало да плащат акцизи и налози на държавата, както другите легални производители, предлагат от лозаро-винарската камара. За тях трябва да важат същите правила – да им се изисква същата отчетност и същите контролни уреди, както при останалите.

Вирни се горе