Втори празник за децата инвалиди на Смолянските езера

Втори празник за децата инвалиди на Смолянските езера

Съюзът на инвалидите в Смолян и Младежки православен център „Чисти сърца“ с подкрепата на Европейския информационен център „Европа Директно“ организираха втори празник за децата инвалиди на Смолянските езера. След като началото на тази инициатива бе поставена през миналото лято и се хареса на деца и родители, организаторите решиха празникът да стане традиционен и в района на параклиса „Св. Дух“ край Смолянските езера децата да преживеят заедно един чудесен ден на открито, нещо, което не се случва иначе. С помощта на майките и транспортната фирма на Албен Чавдаров всички бяха превозени безплатно до Смолянските езера.

На поляната пред параклиса с предоставени от община Смолян и Смолянския батальон материали организаторите оформиха творческо пространство за различни игри и полезни занимания. Имаше материали за рисуване и оцветяване, топки за волейбол и футбол, играчки, балони, европейски пъзели и др. Празникът бе открит от регионалния координатор на Съюза на инвалидите Петя Николова, която поздрави децата и майките. Благодари на партньорите „Чисти сърца“ и „Европа Директно“, с които общите дейности продължават резултатно. И тази година денят сред природата бе посветен на Европейската година на гражданите, защото е важно децата да знаят, че като граждани на България са и граждани на Европейския съюз, имат своите права и задължения и ако ги спазват, те ще растат уверено и щастливо. От името на Европейския информационен център „Европа Директно“ в Смолян Стоянка Люнчева поздрави всички присъстващите и зарадва децата със специални тефтерчета, балони, бонбони и книжки.

Децата от „Чисти сърца“ предварително бяха подготвили саморъчно „Книга на приятелството“ с разноцветни картонени листа, на които всеки участник в празника можеше да рисува, пише, оцветява, да си изрази мнението. Книгата ще се дописва всеки път, когато децата са заедно – на Съюза и на „Чисти сърца“. Два от началните текстове гласят: „Радваме се, когато ние се събираме заедно и преодоляваме различията.“ И: „Благодарим на хората с големи сърца! Беше незабравим ден с много усмихнати детски личица.“

Вълнуваща бе срещата с 99-годишния бай Петър Тодоров, който от дълги години поддържа параклиса „Св. Дух“ край Смолянските езера, както се е грижил и за други храмове. По молба на председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева той се бе приготвил специално за срещата и очакваше децата просълзен. Известно е, че бай Петър Тодоров и група християни издействат от Тодор Живков Кръстова гора да бъде достъпна за поклонници /макар да е била в рамките на ловното стопанство „Кормисош“/ и да бъде назначен свещеник там. Бай Петър разказа на децата, че целият му труден живот е подпомаган от Бог, затова и приема голяма част от пенсията си да дарява на храмове. Близо 120 хиляди лева са това… Като участник в Отечествената война на фронта е раняван, връща се с белези по крака и ръцете, засегнато е едното му око.

Децата от „Чисти сърца“ заедно с учителките по вероучение Николина Жекина и Радка Георгиева трогнати изпълниха за бай Петър песнопението „Святий Боже“ и една молитва, а той им отвърна с благодатно пожелание. Децата си обещаха, че на неговата 100-годишнина през следващото лято ще му подготвят юбилейно тържество с концерт от духовни песни и стихотворение.

Празникът за децата инвалиди на Смолянските езера донесе много радост и съпричастие на всички – и организатори, и участници. Както и на дарителите – ресторант „Чевермето“ в Пампорово с вкусен курбан от 100 порции, „Европа Директно“ с лакомства и плодове, „Бай Илия“ ЕООД с безалкохолни напитки. За настроението на всички се погрижиха изпълнителката на родопски песни Златка Никова и акордеонистът Златко Златев.

„Чисти сърца“

Вирни се горе