Ще се проведе кампания за пешеходна безопасност с ученици от училища в Смолян и Чепеларе

Ще се проведе кампания за пешеходна безопасност с ученици от училища в Смолян и Чепеларе

С решение на Общото събрание на Организацията на Обединените нации от 4 април 2012 г. периодът от 6 до 12 май 2013 г. , включително, е обявен за Втора международна /глобална/ седмица за пътна безопасност, на тема „Безопасност на пешеходците”.

Втората глобална седмица за пътна безопасност предлага уникалната възможност да се обърне достатъчно внимание на безопасността на пешеходното движение. Пешеходците са от групата участници в движението подложени на най-голям риск от смърт, получаване на наранявания и инвалидност на пътя, съобщиха от пресцентъра на полицията в Смолян.

С цел повишаване знанията и мотивацията на децата и възрастните за спазване на правилата за движение по пътищата и фокусиране на общественото внимание върху опазването на най-уязвимите участници в пътното движение – пешеходците, в периода 7 – 10 май 2013 г. ОД МВР – Смолян и РЗИ – Смолян ще проведат съвместна кампания за пешеходна безопасност с участието на ученици от училища в гр. Смолян и гр. Чепеларе.

В рамките на кампанията, която носи името “ЗЕБРА” ще се проведат следните мероприятия:

  • Ще бъдат обучени ученици от 5 – 6 клас от училища в гр. Смолян и в гр. Чепеларе. С помощта на инспектор от “Пътна полиция”, учениците ще си припомнят и затвърдят основните правила за безопасно движение на пешеходци и велосипедисти, по време на беседите ще бъде акцентирано на правата и задълженията на пешеходците като участници в пътното движение.

  • Патрулиране на обучените ученици съвместно със служители на ОД МВР – Смолян в седмицата 7-10 май на пешеходни пътеки в гр. Смолян и в гр. Чепеларе, в близост до училищата. Децата ще да подпомагат правилното и безопасно пресичане на учениците по пътя към училище, ще коригират тези, които не спазват правилата за безопасност, включително и възрастните. По време на кампанията децата ще раздават на пешеходците издадени от РЗИ – Смолян брошури с основните правила за пешеходна безопасност. На водачите на автомобили също ще се раздават брошури, като децата ще приканват водачите за повече толерантност към пешеходците, а в случаи на отнемане на предимство на пешеходци, спрямо водачите на МПС служителят на “Пътна полиция” ще взема отношение по Закона за движение по пътищата.

  • Зеленото и червеното човече от пешеходния светофар отново се включват в кампанията, за да привлекат вниманието на повече участници в движението – тяхната роля ще се изпълнява от две деца от клуб “Здрави и щастливи” при РЗИ – Смолян. Двете “човечета от светофара” ще се присъединяват към патрулиращите на пешеходните пътеки ученици и полицаи и ще им помагат при разясняването на пешеходците и на водачите на правилата за безопасно движение по пътищата.

През периода до края на м. юни от служители на “Пътна полиция” ще се реализира активен контрол на най-рисковите участъци и кръстовища по спазването на правилата за пресичане от пешеходците и над водачите, отнемащи предимство на пешеходците. Ще се проведат специализирани полицейски операции „Запази пешеходеца!”, като ще се упражнява засилен контрол над скоростта чрез дигиталните мобилни заснемащи системи в районите на рискови пешеходни пътеки в населените места.

До края на настоящата и от началото на новата учебна година, съгласувано с Регионалния инспекторат по образованието, униформени служители на „Пътна полиция” ще изнасят пред ученици от началния и основния курс кратки беседи по темата за безопасно движение на пешеходците и велосипедистите с препоръки за безопасност.

Вирни се горе