РЗИ и МВР – Смолян отбелязват съвместно Деня срещу наркотиците със срещи в училища

РЗИ и МВР – Смолян отбелязват съвместно Деня срещу наркотиците със срещи в училища

Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция на МВР отбелязват съвместно 26 юни, Международен ден за борба с наркотиците и наркоманното поведение, със серия от обучения на ученици от гимназии на Смолян и Чепеларе. Инициативата стартира на 18 юни и ще завърши на 26-ти с поредна среща в Природо-математическата гимназия в областния град. Над 220 младежи вече се срещнаха с професионалисти от двете институции, които представиха филми за вредата от употребата на канабиса и амфетамините, две от най-популярните психоактивни вещества сред младите. На срещите учениците имат възможност да дискутират не само здравната страна на проблема с дрогата, но и да се докоснат до работата на органите на реда по ограничаване разпространението на наркотици. Това съобщи Деница Иванова, ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

За първи път 26 юни се чества през 1987 г. от Организацията на обединените нации, а Службата на ООН за наркотиците и престъпността (СНПООН) периодично поставя определен акцент във връзка с отбелязването му. Мотото през 2012 г. е „Твоят живот. Твоята общност. В тях няма място за наркотици”.

По оценка на ООН приблизително 210 млн. души по света използват незаконни психотропни вещества, като всяка година умират почти 200 хил. от тях. Така трафикът и употребата на наркотици са оказват не само заплаха за общественото здраве, но и за стабилността и социално-икономическото развитие в глобален мащаб.

И все пак, въпреки предизвикателствата, поставени от наркотиците, тяхното въздействие може да бъде отслабено значително. Като прилагат подход, който едновременно се бори с разпространението на дрога и противодейства на нейното търсене чрез сериозни профилактични и превантивни мерки, обществата по света могат да постигнат значими резултати за ограничаване щетите от наркотиците, обясни още Иванова.

Според международните експерти най-успешната превенцията на употребата на наркотици включва участието на семейството, училището и по-широката общност. Така може да се постигнат сигурни и здравословни детство и юношество, и пълноценен живот като зряла личност, свободна от дрогата. Специалистите подчертават, че не съществува универсално решение на предизвикателството на наркотиците. Но най-ефективното справяне с проблема е това, което е съобразено с потребностите на местната общност и се осъществява с участието на всички обществени сектори – от семейството и училището до местните здравни центрове и органите на реда. Само като работим заедно можем да създадем един по-здравословен и сигурен свят, без престъпления, насилие и страдания, произтичащи от наркотиците, където уязвимите хора имат надежда за бъдещето.

Вирни се горе