РЗИ дава брошури в Смолян приканващи шофьорите да бъдат внимателни на пътя

РЗИ дава брошури в Смолян приканващи шофьорите да бъдат внимателни на пътя

С решение на Европейската комисия, 25 юли е обявен за Европейски ден за пътна безопасност. През настоящата година той е посветен на младите хора като участници в пътното движение. Целта е да се повиши тяхната отговорност и да се намали броя на жертвите по пътищата.

Пътно-транспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност в световен мащаб сред хората на възраст 10 – 24 г. Всеки месец в страните – членки на Европейския съюз, 500 младeжи стават жертви на ПТП. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6 000 млади хора губят живота си, а 60 000 получават сериозни наранявания.

Данните на Световната здравна организация за нашата страна са също тревожни, съобщиха от здравната инспекция в Смолян. През 2011 г. на територията на България при пътно-транспортни произшествия са пострадали 1895 младежи, а 120 са загинали. В Област Смолян за същия период са регистрирани 75 ПТП с 4 загинали и 95 ранени.

Високите нива на произшествия при младите водачи са резултат преди всичко на незрялост, липса на опит и отражение на начина на живот, свързан с тяхната възраст и пол. Младите мъже например често надценяват своите умения за шофиране, смятат още от инспекцията.

Проучвания показват, че до 18-годишна възраст, областта в човешкия мозък, която е отговорна за анализиране на информацията, все още се развива. Не само във физиологичен аспект, но и в социален контекст младите хора все още се развиват. Например техния стремеж да избегнат влиянието на родителите и да придобият по-голяма независимост и самостоятелност оказва влияние върху поведението им. Като част от този процес равнопоставеността става особено важна за тях.

Младите водачи като цяло не се страхуват да шофират през нощта, с висока скорост, с пътници в автомобила, склонни са рядко да използват колани и често управляват стари автомобили без системи за сигурност. Освен това те често се разсейват от пътниците в автомобила или при разговор с мобилен телефон, което намалява вниманието за ситуацията на пътя. Високият риск от катастрофи в тази възрастова група се засилва и при употреба на алкохол и различни видове наркотици.

Някои специфични мерки могат да предотвратят и елиминират негативните ефекти, които липсата на зрялост и опит при младите водачи могат да предизвикат, обясниха специалистите. Например увеличаване стажа на младите водачи с придружител, преди да шофират сами, въздържане от шофиране след употреба на алкохол или наркотици, ограничаване на шофирането през нощта и шофирането с други младежи в автомобила.

По повод Европейския ден за пътна безопасност, на 25 юли 2012 г. РЗИ – Смолян ще разпространи в трите квартала на областния град 150 брошури „Да знаем как да опазим живота и здравето на децата”, листовки и флайъри „Животът е с предимство”, предоставени от Министерството на здравеопазването в рамките на проекта „Информирани и здрави”.

Всеки посетител на сайта на здравната инспекция (www.rzi-smolyan.com) ще може да види и филми, насочени към предотвратяване на пътния травматизъм сред младите хора, допълниха от инспекцията.

Вирни се горе