Продължава студентската и преподавателска мобилност по Програма „Еразъм”

Продължава студентската и преподавателска мобилност по Програма „Еразъм”

През академичната 2013/2014 година във Филиала на Пловдивския университет в Смолян ще продължи работата по Програма „Еразъм” – един от най-мащабните и успешни образователни проекти на Европейската общност за сътрудничество в областта на висшето образование. Програмата дава възможност на български студенти да осъществят период на обучение между 3 и 12 месеца в друга европейска държава, което значително разширява техните академични, езикови, социални и културни компетенции. Освен това се предоставя възможност на български учени да четат лекции в световно признати европейски университети и по този начин да поддържат актуално и конкурентно равнището на своите професионални компетентности, както и да си осигурят една продължаваща квалификация. Обменът на студенти и преподаватели се осъществява на базата на сключени договори с висши училища в Европа.

Филиалът на Пловдивския университет в Смолян е започнал работа по програма „Еразъм” още през 2005 година. Най-напред е сключен договор с полския университет „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. След това са подписани договори с университета в Комотини – Гърция и с Тракийския университет в Одрин – Турция. От две години има договор и с университета в Залцбург – Австрия. Това са четирите учебни заведения, където ще бъдат приети за обучение студенти от Филиал – Смолян през втория семестър на академичната година, съобщи университетския координатор по Програма „Еразъм” доц. дфн Елена Николова. Обявените места са 2 за Австрия, 3 за Гърция, 3 за Полша и 3 за Турция, а срокът на обучение е по 4 месеца. За тях могат да кандидатстват всички студенти на ПУ – Филиал Смолян, независимо дали са в редовна или задочна форма, стига да отговарят на няколко задължителни изисквания – обучаващите се за бакалаври да не са първокурсници, да не са осъществили мобилност с цел обучение по Програма „Еразъм” в предходни години, да имат минимален среден успех от следването до момента „добър 4.0” и да владеят много добре езика, на който ще се осъществи обучението в приемащата държава. Студентските мобилности се финансират със субсидия, която е различна за различните университети и покрива в общи линии разходите по престоя, допълни доц. Николова. С четирите чуждестранни университета ще се осъществи и преподавателска мобилност, като обикновено пътуват двама преподаватели, които в рамките на една седмица изнасят лекции.

Много повече подробности за възможностите, които се предлагат по програма „Еразъм”, ще бъдат дадени на предстоящата на 17 октомври информационна среща, организирана от Студентския съвет на ПУ „Паисий Хилендарски”, Филиал – Смолян.

Вирни се горе