Приключи втора фаза на проект “Аз избрах – без насилие!"

Приключи втора фаза на проект “Аз избрах – без насилие!"

Със седмица срещу насилието в училищата в Златоград и Неделино, презентации и демонстрации пред ученици приключи проект “Аз избрах – без насилие! – Фаза 2”, който се реализира от НСНЦ „Инициатива Родопа планина – ХХІ век” в партньорство със Сдружение „Център за развитие на община Златоград”, ОД МВР – Смолян и РУ „Полиция” – Златоград, с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Институт “Отворено общество” – София.

Днес от 14.30 ч. в залата нa читалище „Просвета” в гр. Златоград се проведе финалното мероприятие от обявената от членовете на клуб “Аз избрах – без насилие” седмица срещу насилието, съобщиха от полицията. Младежите представиха пред свои връстници и гости от града целите на проекта и реализираните от тях до момента дейности. На мероприятието присъстваха част от младежите от клуб “Аз избрах – без насилие” – гр. Смолян.

Наградени бяха победителите в обявения от младежите в рамките на седмицата срещу насилието конкурс за написване на есе на тема „Насилието – сила или слабост”. Първото място спечели Диляна Фердинандова от Професионална гимназия “Христо Ботев” гр. Златоград, второ място – Ирина Дюлгерова от ПГ “Христо Ботев” и трето място – Юлияна Филипова от ПГ “Христо Ботев”.

Обявени бяха и най-добрите предложения за намаляване на насилието в училище, дадени от учениците в специално поставената от младежите от клуба кутия за предложения.

С песни и танци младежи от клуб “Аз избрах – без насилие” и техни връстници от гр. Златоград – танцов състав “Акрани” с ръководител Даниела Тасева отправиха своя апел за намаляване на насилието сред учениците. Накрая младежите от клуб “Аз избрах – без насилие” демонстрираха умения по бойни изкуства, придобити по време на тренировките с инструкторите по полицейска лична защита при РУП – Златоград. Главният инструктор по полицейска лична защита при ОДМВР – Смолян ст. инспектор Емил Ковачев направи атрактивна демоснтрация на бойни техники. Гости на финалното мероприятие бяха директорът на ОД МВР – Смолян, началникът на РУП – Златоград, представители на общинска администрация Златоград, секретарят на МКБППМН, педагози и ученици от училищата в Златоград и Неделино.

Директорът на ОД МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев поздрави учениците, които се включиха в проекта, за проявените от тях активност, отговорност и мотивация за постигане на поставената цел – ограничаване на насилието сред подрастващите. Той изрази увереност, че младежите ще успеят да предадат и на своите връстници натрупаните в рамките на проекта знания, умения и опит как успешно да се справят с конфликтните ситуации, как да работят заедно срещу насилието. “Борбата с насилието сред и срещу младите хора една от приоритетните области в работата на ОД МВР – Смолян и аз ви гарантирам, че ще продължаваме да търсим и прилагаме успешни механизми за превенция на насилието, за осигуряване на по-добър, по-спокоен и по-сигурен живот за нашите деца, в работещо партньорство с останалите местни институции”, каза още комисар Хджихристев.

Проектът „Аз избрах – без насилие” – фаза 2 е ориентиран към организирането и приложението на иновативен модел за създаване на активна младежка доброволческа структура, обединена от обучение и мотивирано желание за сътрудничество с училищните и полицейските структури и насочена против насилието в училище. Чрез формирането на младежкия доброволчески пул „Аз избрах – без насилие” между ученици от гр. Смолян и гр. Златоград се подпомага овластяването на младежите при осигуряването на безопасна среда в българското училище, като те самите активно участват в превенцията на насилието в условията на училището и местната общност. Проектът цели, чрез изграждането на младежкия доброволчески пул „Аз избрах – без насилие”, чрез съвместното обучение по методиката „SOS приятели”, чрез ангажирането на учениците в Детски спортен клуб по бойни изкуства към полицията и чрез прилагането на различни форми на овластяване на неформалните лидери сред подрастващите, да се създадат условия за разширяване и популяризиране на модела за превенция на агресията и проявите на насилие в училище. Целева група на проекта са младежи в риск (15-17 год.). Ядрото на групата са 15 деца от гр. Смолян, преминали обучение по проект „Аз избрах – без насилие”, постигнали промяна на поведението си и желаещи да продължат заниманията си. Към това ядро във втората фаза на проекта са привлечени още 20 деца от Професионална гимназия “Христо Ботев” гр. Златоград, с които е изграден младежки доброволчески пул.

Вирни се горе