Премахват се опасните клони на дърветата по главния път от квартал Райково в посока Устово в Смолян

Премахват се опасните клони на дърветата по главния път от квартал Райково в посока  Устово в Смолян

Специалисти от отдел „Озеленяване“, към почистващата фирма се заеха с премахването на опасните клони по отсечката между квартал Райково и Устово. Много са дърветата, които трябва да бъдат обработени от двете страни на пътния участък. Сега целта е да се оформят короните в полосата от 7-8 метра от двете страни на пътя, като се започва от светофара в кв. Райково към ул. „Тракия“.

Трябва да се отстранят напуканите клони, за да не се стига до отчупването и падането им на пътното платно, което е едно най-натоварените в града. Оставащите дървета трябва да имат достатъчна височина, така че да им бъде оформена подходяща корона, с която се постига съответния декоративен ефект и се обезпечава нормалното развитие на растенията. Оптималната височина на дърветата, която се преследва е 6-7 метра над пътното платно. По този начин се ограничават всякакви рискове, за преминаващите превозни средства и пешеходци, както и запазване идеята на зелената система за ограничаване на праховите и шумови емисии по натоварените трасета. На места има счупени клони, вследствие на снеговалежи и силен вятър. При тях се налага напълно отстраняване , като на място се преценя каква част от короната е необходимо да се премахне. Осигурен е челен товарач и „Камаз“ , които своевременно да извозват отпадналата маса.

Същевременно се налага да се работи и по други зелени зони на града.

„Тази година сезона започна с около месец и половина по-рано. Разлистването и напъпването обикновено започва след 1 май, но от миналата седмица това вече го имаме на терен. Това допълнително усложнява нашата работа, защото се налага паралелно да обработваме и други зони на града. Храстите са започнали да цъфтят масово, а има още за подрязване, затова търсим оптимума да обработим спешните райони на града.“, заяви инж. Людмил Гочев – ландшафтен архитект на почистващата фирма.

Вирни се горе