ОС на БЧК – Смолян представи отчет за дейността на организацията за периода 2009 – 2012г.

ОС на БЧК – Смолян представи отчет за дейността на организацията за периода 2009 – 2012г.

4200 са членовете в дружества на БЧК в област Смолян

На 28 февруари 2013г. в залата на Областна администрация се проведе заключителната сесия на 64 – то Общо събрание и първа сесия на 65 – то Общо събрание на организацията.

Гости на събранието – д-р Тенчо Тенев – председател на Етичната комисия към Националния съвет на Български Червен кръст – Смолян, г-н Стоил Иванов – Главен инспектор от сектор “Пътна полиция” – ОД МВР – Смолян, от РИО на МОН.

Събранието бе открито от г-н Анегел Кючуков председател на организацията за периода 2009г – 2012г. И се води от –р Мими Кубатева – делегат от Смолян.

Делегатите обсъждаха и приеха Отчета на Областния съвет на БЧК – Смолян за дейността на организацията за периода 2009 – 2012г. Отчета на бюджета за 2012г. Отчет на Областната контролна комисия за периода.

Във втората сесия на форума организацията избра своите ръководни органи за следващия мандат. Прие своите насоки за работа за следващия 4 – годишен период, план и бюджет на Областната организация за 2013 г.

След представения отчет от г-жа Марияна Иванова, форума дискутира своите проблеми в работата в общинските организации. Като резултат от годината се отчетоха:

В тежка финансова и икономическа криза и въпреки трудностите организацията е съхранила стабилен темп на своята работа и развитие. Запазен фондамент и капацитет от 4200 членски състав в дружества в общинските градове и селата. Голямото богатство на организацията са хората – доброволците, симпатизантите и партньорите, с които се осъществяват основните дейности.

С най-добри традиции и най-близки до изискванията за самостоятелно функциониращи структури към днешния отчетен период са: общинските организации в Девин (организацията с най-бърз темп на развитие), Мадан и Златоград. Тези общински структури са постигнали добро ниво на жизнеспособност и действеност, като реализират активна дейност на низово ниво при добро сътрудничество с местната власт. Във втората група – тази на общинските организации, които работят добре с методическа помощ от страна на областния секретариат попадат Борино, Смолян, Неделино и Чепеларе. Има още какво да направим в общините Баните, Доспат и Рудозем.

По основните направления и по развитие на социалната политика на организацията се отчете направеното по програмата в помощ на уязвимите “Интервенционни запаси на Европейския съюз за социално слаби граждани – 2012г.”. Мащабна и трудоемка кампания подпомагаща над 7000 бенефициента годишно в периода 2009г – 2012г.

Други две програми, с които организацията демонстрира модел за помощ и подкрепа на самотните и болни стари хора в Смолян са програмите “Домашен социален патронаж” и “Домашни грижи”. Модела е приложим за условията, в които живеят старите хора в Родопите и се търси, въпреки тяхното приключване.

Отчете се и дейноста на водно спасителната служба към БЧК – Смолян и направеното от организацията по направление “Мениджмънт на бедствията”. С много снимки в презентацията на г-жа Иванова се показа и дейността на Български Младежки Червен кръст.

С думите на д-р Тенев, който освен че е изпратен от НС на БЧК, лично наблюдава, през годините БЧК – Смолян. Поздрави за случващото се ръководството, секретариата и доброволците и сподели че това е най-добрия мандат в развитието на Смолянската Червенокръстка организация за последните 12 години.

Организацията прие и отчета на Контролната комисия и бюджета на организацията.

Форума взе решение: Делегатите дават най-добра оценка на всички: председателят на организацията, членовете на областния съвет, членовете на общинските организации, екипа на секретариата и за всеки доброволец и симпатизант, дал частица от своето време за добруването на уязвимите и за просперитета на организацията.

През втората част на своя форум организацията избра:

  1. За председател – се преизбра г-н Ангел Кючуков- делегат от Смолян

  2. За заместник председател се избра: г-жа Марияна Иванова – делегат от Смолян

  3. Членове на Областния съвет на БЧК – Смолян

д-р Мими Кубатева – делегат от Смолян

д-р Сава Бозуков – делегат от Смолян

д-р Илия Сурчев – делегат от Баните

д-р Хаджиев – делегат от Борино

Мария Димитрова – делегат от Девин

  1. Членове на контралната комисия към БЧК – Смолян

д-р Монка Тодорова – делегат от Смолян

г-жа Росица Хаджикянова-делегат от Неделино

г-жа Емине Балева – делегат от Рудозем

  1. За делегати за националното общо отчетно – изборно събрание

г-н Ангел Кючуков

д-р Мими Кубатева

д-р Сава Бозуков

Форума прие своите насоки за развитие на организацията, план и бюджет за 2013г.

Вирни се горе