Полицията предприема мерки за осигуряване на сигурност и добър обществен ред по време на празниците

Полицията предприема мерки за осигуряване на сигурност и добър обществен ред по време на празниците

В ОД МВР – Смолян е направена организация за своевременно получаване на информация за местата и характера на провежданите тържества, с цел да се предприемат мерки за недопускане извършването на престъпления и произшествия с тежки последствия.

Ще бъдат предприети превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организирани ученически и други групови пътувания на непълнолетни лица, като се провеждат срещи и разговори с училищните ръководства, с туроператорски фирми, ръководителите на групи, собствениците и ползвателите на местата за подслон.

На територията на областта ще се проведат специализирани полицейски операции, с цел недопускане на кражби на домашни животни и престъпления против собствеността.

По време на Великденските празници се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към столицата и областните центрове и нарастване на риска от тежки пътнотранспортни произшествия. В тази връзка ОД МВР – Смолян предприема мерки по организацията за безопасност и сигурност на движението по пътищата в област Смолян: В дните с интензивно движение при входно-изходните артерии на обслужваните територии на РУП в областта и по най-натоварените и конфликтни участъци ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие, с цел подпомагане на пътното движение. Служителите на “Пътна полиция” ще предприемат действия за улесняване пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране движението и паркирането в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове.

При контрола по безопасност на движението ще се акцентира основно върху управлението на МПС след употреба на алкохол и без правоспособност, включително и по третокласните и общинските пътища в късните часове на денонощието.

По време на Великденските празници и поредните почивни дни възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, и образуване на колони и задръствания, неравности и повреди на пътните платна, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.

Вирни се горе