Почетохме Ботев и загиналите за свободата с поклон на връх Средногорец

Почетохме Ботев и загиналите за свободата с поклон на връх Средногорец

Имената им са част от вечността и са истинските ни учители по родолюбие, каза в словото си зам.-кметът Марин Захариев

Безсмъртното дело на революционера и гениален поет Христо Ботев и саможертвата на героите, паднали за българската свобода бяха почетени на връх Средногорец днес – 2 юни. Околността на Родопската Шипка бе огласена от патриотични песни в изпълнение на хор към читалище „Христо Ботев” и от вдъхновените Ботеви стихове в изпълнение на актьора Румен Бечев,съобщи Виолета Филипова-пресцентър на община Смолян.

Тържествено слово произнесе зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев. Всяка година на този ден, точно в 12 часа в небето на България сирените плачат. Тогава всички заставаме неподвижно в минута мълчание. Майка-България мълчи в памет на нашия велик революционер Христо Ботев и за хилядите загинали за свободата и независимостта на България, каза Захариев. Това е минутата за необикновено мълчание. Тогава си спомняме колко свята жажда за свобода е горяла векове наред в душите на народа ни. Може би в такива моменти се препредава от загиналите на живите българският дух. Зам.-кметът припомни и събитията, случили се на връх Средногорец, както и подвига на загиналите родопчани. Били са нужни още много пожертвани животи, за да се роди свободата на Родопите – посочи Захариев.

Винаги на 2 юни ние поднасяме цветята на нашата признателност и тук на Родопската Шипка пред паметника костница на българските войници от 21 пехотен Средногорски полк, командвани от полк. Владимир Серафимов – Освободителя на Родопите от Османското владичество по време на Балканската война през 1912 г. 96 са героите, отдали живота си в битката при връх Кавгаджик, днес Средногорец , за едно право и свято дело – защитата на националните идеали на България и присъединяването на Родопите – изконна българска земя, към майка България. Имената на загиналите са част от вечността и са истинските ни учители по родолюбие. Нека и ние с доблест вършим това, което трябва за добруването на отечеството ни, завърши Марин Захариев.

В поклонението на връх Средногорец взеха участие народният представител д-р Даниела Дариткова, председателят на ОбС-Смолян, Филип Топов, секретарят Замфир Копчев, общински съветници, представители на Областната управа, ученици, граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на политически партии, институции, областна управа, общинска администрация, училища, читалища и др.

Вирни се горе