ОДМВР Смолян предприе мерки за ограничаване на тежки ПТП през летния туристически сезон

ОДМВР Смолян предприе мерки за ограничаване на тежки ПТП през летния туристически сезон

Във връзка с ограничаване настъпването на тежки ПТП през летния туристически сезон на обслужваната от ОДМВР Смолян територия, с цел повишаване сигурността на гражданите и гостите на областта, с оглед улесняване на трафика по основните пътни артерии, водещи към туристическите обекти и ГКПП, за опазване на селскостопанската продукция, ОД МВР – Смолян предприема следните мерки през летния сезон:

Провеждане на акция на полицията „Лято“ на територията на ОДМВР Смолян, считано от 19.06.2017 г. до 15.09.2017 г.;

Осигурено е полицейско присъствие там, където има рискови пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт за регулиране и подпомагане на движението.

Засилена е контролната дейност, насочена към установяване на нарушения, влияещи на безопасността на движението по пътищата и в частност към тези, извършени от водачи на мотоциклети и мотопеди. При проверките се осъществява засилен контрол над фирмите, предоставящи под наем МПС, за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни водачи. При установяване на подобни случаи Законът за движение по пътищата се прилага с нулева толерантност.

В населените места контролът е насочен към районите с изградени или не пешеходни пътеки, към участъците с интензивен пешеходен трафик, както и към местата с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци;

Началниците на сектор „Пътна полиция“, РУ Мадан и РУ Златоград са създали организация за осъществяване на контрол с наличните мобилни системи TFR1-M по направлението от гр. Смолян към ГКПП Златоград през почивните дни, в сутрешните и вечерни часове, когато трафика на туристи по маршрута е с висока интензивност. По възможност ще продължи командироването на мобилна камера от сектор „Пътна полиция“ на територията на РУ-Девин и през летните месеци. Установените с мобилната камера нарушения се обработват максимално бързо. При проверките на място се използват служебни таблети, с цел отразяването им в Автоматизираната информационна система (АИС). Освен на водачите се извършва проверка и на пътниците, с оглед връчването на невръчени електронни фишове. Проверките на място се извършват в обсега на АИС видеозаснемане на пътния контрол. При необходимост изготвените видео записи се използват за образуване на административно наказателно производство (АНП);

Изготвени са графици и планове за провеждането на специализирани полицейски операции по метода на „Широкообхватен контрол“ и специализирани полицейски операции на територията на всички РУ от областта. Полицейските проверки ще бъдат насочени главно:

  • правоспособността на водачите;

  • управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози;

  • използването на обезопасителни колани и системи;

  • регистрация на превозните средства и видимостта на табелите;

-наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

Осъществени са съвместни проверки с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, като е създадена организация за провеждане на кампании по контрол на техническата изправност на моторни превозни средства за обществен превоз на пътници и товари, извършване на нерегламентирани превози, както и организирани превози на деца.

С цел противодействие на престъпността при преминаването през територията на ОДМВР Смолян на граждани без постоянен адрес в Република България, се повиши контролът по всички направления на дейност;

Осъществен е периодичен контрол за състоянието на сигнализацията, с която е въведена временна организация и безопасност на движението (ВОБД) по време на строително-ремонтни работи. При въвеждане на ВОБД се извършва обективна оценка на възможните негативни последици за безопасността на движението по пътищата и степента на намаляване на пропускателната способност. При необходимост се извършва оглед на място на участъците, в които се предвижда ВОБД и на обходните маршрути, когато са предвидени такива; Периодично да се извършва контрол за състоянието на сигнализацията, с която е въведена ВОБД, както и контрол по спазване сроковете на действие на ВОБД и по незабавното й премахване след приключване на строително-ремонтните дейности;

Координирани са действията с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за изпълнение на заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ограничаване движението на моторни превозни средства над 12 тона (включително с ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника по определени участъци от републиканската пътна мрежа. Особено внимание се обръща на извънгабаритната земеделска техника и прикачените към нея инвентар и ремаркета, обозначаването им със светлинна сигнализация и светлоотразителни елементи, наличие на съпровождащи автомобили при необходимост, както и движението на тази техника през тъмната част на денонощието.

Извършват се системни проверки на пътни превозни средства, транспортиращи селскостопанска продукция, за недопускане и предотвратяване на престъпни посегателства. Осъществен е ефективен контрол по отношение на техническата неизправност, наличие на задължителна „Гражданска отговорност на автомобилите“, заплатена винетна такса и противопожарно оборудване на пътни превозни средства.

Вирни се горе