ОД МВР – Смолян отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътни инциденти

ОД МВР – Смолян отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътни инциденти

ОД МВР – Смолян отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия със засилен пътен контрол на възлови места в областта, поднасяне на цветя на пешеходни пътеки и едноминутно мълчание в памет на жертвите при тежки пътни инциденти.

Проведена бе отворена работна среща със заместник-областния управител г-н Адриан Петров с участието на представителите на институции за координиране на действията за организиране и провеждане на мероприятия, с цел да бъде почетена паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия в област Смолян. В предвидените инициативи ще вземат участие освен служителите на „Пътна полиция“ от всички районни управления, при ОД МВР – Смолян и РД ПБЗН – Смолян, още местна власт, доброволци от БЧК, Регионална здравна инспекция, ученици от всички училища по места и всички желаещи да се включат в битката за живота на пътя. На 20-ти ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия, тази година служителите от „Пътна полиция“ към всички районни управления от областта ще го отбележат със засилено присъствие по пътищата, с цел недопускане на тежки ПТП на територията на ОД МВР – Смолян. Освен това на възлови пешеходни пътеки, заедно с доброволци от БЧК, както и ученици, ще бъдат поднесени цветя за възпоменание на загиналите при ПТП. Точно в 12.00 ч. полицейски и противопожарни автомобили в цялата област ще пуснат звукова и светлинна сигнализация и с едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Борбата за налагане на нова култура в пътното движение ще продължи и след 20 ноември. Ще бъдат раздадени и прожектирани в училищата в цялата област DVD-та с филм, предоставен специално от РЗИ – Смолян, с превантивна цел, основана на знания за сигурността по пътищата. В училищата, както и в детските заведения целогодишно се провеждат разговори-беседи с децата, съвместно с полицейски служители, като се акцентира върху пътната безопасност и им се заостри вниманието за отговорността на всеки един от нас като участник в пътното движение.

Директорът на ОД МВР – Смолян – старши комисар Николай Димов призовава всички институции и организации да се включат в посланието за обединение в борбата за запазване на живота и здравето на хората. Нека бъдем пример за добро отношение, отговорност и  толерантност на пътя, за да постигнем една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, което да доведе и до намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

По решение на Общото събрание на ООН всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На 20 ноември тази година отдаваме нашата дълбока почит към загиналите при пътни инциденти, към онези, чиито рани не могат да бъдат заличени и продължават да страдат, и да изкажем съболезнования на близките им. Всеки ден по пътищата на нашата страна хора стават жертва на пътнотранспортни произшествия. Стотици загубват живота си, хиляди трайно боледуват, като голяма част от тях остават с физически и умствени увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца стават жертва на свои или чужди грешки и нарушения. Огромни са загубите, които понасят хората и институциите. Мъката в семействата остава за цял живот. В рамките на Европейския съюз загубите от пътнотранспортни произшествия възлизат на над 100 милиарда евро. На този ден изразяваме нашата дълбока благодарност към полицаите, пожарникарите, лекарите, към всички, които всеки ден оказват помощ и съдействие на пострадалите и се борят за техния живот.

Нека в памет на жертвите мобилизираме нашите усилия на всички нива и поведем битка за живота на пътя. Всеки живот си заслужава. Да привлечем вниманието на семействата, учебните заведения, институциите на централно и местно ниво, органите и неправителствените организации и поведем борба за налагане на нова култура в пътното движение, основана на знания, умения и уважение между хората. В търсенето на пътища за намаляване на жертвите по пътищата, нека да осъзнаем колко са ограничени възможностите на човека в условията на високите скорости, колко лесно се поврежда човешкото тяло и колко трудно се възстановява, ако е наранено. Да поставим в центъра на транспортната система човека, неговия живот и здраве и да създаваме условия, които да го подпомагат при вземане на правилни решения в трудни ситуации и да го предпазват от грешки. Голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими и е могло да бъдат избегнати. Механизмът на катастрофите е един и същ още от времето, когато е измислен автомобилът. Кинетичната енергия убива всеки, който се изпречи на пътя й независимо от неговата възраст, пол, професия или способности. И тази кинетична енергия трябва да се управлява разумно. Сега е моментът да отбележим колко много деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия като пътници, пешеходци, велосипедисти и то по вина на своите родители, близки или на други участници в движението. Постигането на високо ниво на пътна безопасност започва от нашето отношение към обучението и формирането на трайни навици у децата още от най-ранна възраст за участие в пътното движение. Така, както ги учим да говорят, да ходят, да се пазят от други опасности, така трябва да ги подготвяме и за безопасно поведение на пътя и да бъдем добър пример за подражание. Нека си припомним колко много хора загиват в населените места, където живеем, учим и работим не само поради неадекватно поведение, но и поради опасна и недобре изградена и поддържана инфраструктура. Всеки четвърти загинал по пътищата у нас е при пътнотранспортно произшествие на завой. Често ние превозваме близките си по-невнимателно от който и да е стъклен багаж. Всяка седмица човек зад волана на автомобила убива един от най-близките си хора – децата си, жена си, дядо си, баща си, внуците си. Любовта между хората губи битката с егото и самонадеяността на пътя. Нека си припомняме постоянно, че когато участваме в движението по пътищата, нашето внимание трябва да бъде остро и концентрирано, за да предпазва от опасностите нашето тяло, за което се сещаме едва след като сме го наранили. Когато други ползи и печалби стават по-важни от живота и здравето, резултатите са катастрофални. Често нашата толерантност към близки и познати, които са неправоспособни или управляват превозни средства след употреба на алкохол и наркотици, може да причини смърт и нещастия.

В началото на всяко пътуване винаги трябва да съпътства мисълта, че в края му чакат две алтернативи: да пристигнем до своята цел живи и здрави или да преминем през „портата“, зад която започва животът след катастрофата, от където няма връщане. Да помним, че човешкият живот е времето между раждането и смъртта и внезапно без боледуване, то най-лесно може да бъде съкратено при пътен инцидент. Безопасността на движението с споделена отговорност и нейното повишаване не е по силите на нито една институция, колкото и мощна да е тя. Затова днес призоваваме цялата общественост, всички граждани, институции и организации, заедно да преосмислим отношението си към безопасността на движението, като към най-ценното – живота и здравето на човека. В памет на загиналите и пострадалите от пътнотранспортно произшествие да се обединим за запазване на живота и здравето на хората, защото всеки живот си заслужава.

Вирни се горе