Община Смолян се побратими с испанския град Мотрил

Община Смолян се побратими с испанския град Мотрил

На 09 юли т.г. в гр. Мотрил, Испания се подписа споразумение за побратимяване между общините Смолян и Мотрил. Церемонията се състоя в заседателната зала на община Мотрил. Актът за побратимяване беше подписан от заместник-кмета на Община Смолян Марин Захариев, упълномощен от кмета Николай Мелемов, и кмета на Община Мотрил Luisa García Chamorro.

В делегацията за побратимяването от българска страна участваха също изпълнителният директор на Асоциация на родопски общини Златка Николова, Иванка Панделиева – ръководител проекти в Енергийна Център София и Александър Караджов – експерт в дирекция „Икономическо развитие, програми, проекти, международни и младежки дейности” в община Смолян. На церемонията присъстваха още Jose Robles Rodriguez, който е заместник-председател на провинция Гранада, отговарящ за околна среда, икономика, семейни и социални въпроси, заместник -кметът на румънската община Miercurea Ciuc и много журналисти. Кметът на Мотрил съобщи, че изцяло е подменено общинското осветление в града, което е довело до значителни спестявания на електроенергия за общината. Създадени са нови зелени площи и велосипедни алеи.

Основната цел на побратимяването между Смолян и Мотрил е получаване на знания и обмяна на опит, като идеята е Програмата за енергийна ефективност и програмата за устойчиво използване на възобновяеми енергийни източници на Община Смолян да се интегрират в Работен план за устойчива енергия, като за неговото реализиране да се набележат конкретни проекти и дейности, както и съответните източници на финансиране.

По време на посещението в Испания участниците от България обсъдиха с представителите на Енергийната агенция на провинция Гранада и на Енергийната агенция на Рибера създаването на Работния план за устойчива енергия на община Смолян. При неговото разработване следва да се включат съществуващите проблеми и съответните мерки за преодоляване на трудностите, касаещи подготовката на инвентаризация на базовите емисии от въглероден диоксид (BEI). В плана за действие ще бъдат отразени общинските приоритети, свързани с енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, както и приоритетите на община Смолян за намаляване на емисиите от въглероден диоксид. Ще бъдат привлечени местни заинтересовани лица, които да определят конкретните проекти за устойчива енергия в различни сектори, в т.ч. промишленост, частни жилища, транспорт и др. След като бъде разработен, работният план ще бъде предложен за одобрение от Общинския съвет в Смолян.

Работната програма в Испания включваше също посещение и запознаване с обекти, където са приложени ефективни и иновативни технологии за производство и използване на енергия. Бяха посетени пречиствателна станция за отпадни води с инсталиран когенератор на биогаз, предприятие за производство на зехтин с инсталиран когенератор и оборудване за производство на био-пелети от отпадъка (маслинови костилки и люспи), енергоспестяващо оборудване за улично осветление, система за използване на слънчева топлинна енергия в спортен център, а също така и колонка за зареждане на електромобили. Българската делегация участва и в церемонията по подписване на споразумението за побратимяване между румънската община Miercurea Ciuc и la Zubia от Испания.

Посещението в Испания е част от проект Green Twinning (Зелено побратимяване), който се съфинансира по програма Интелигентна енергия Европа на Европейската комисия. Партньори по проекта от България са Асоциацията на родопски общини и Енергиен център София. Координатор на проекта е регионалната асоциация на общини Атика в Гърция. В проекта участват сдружения на общини, общини и енергийни агенции от Гърция, България, Испания, Полша, Румъния и Словения.

Вирни се горе