Община Смолян подкрепя кампанията "Пази горите от пожар"

Община Смолян подкрепя кампанията "Пази горите от пожар"

Община Смолян подкрепя кампанията “Пази горите от пожар”. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за пореден път провежда информационно-разяснителна кампанията „Пази горите от пожар”.

Гората е важна съставна част от живата природа, която поддържа биологичното равновесие на планетата. Тя дава убежище на животинските видове, регулира въздушните течения и валежите, предпазва почвите от ерозия, пречиства въздуха. Горските пожари нанасят сериозни щети на стопанството и околната среда. Често водят и до човешки жертви.

Ето защо е необходимо да знаем причините за възникването им, как да се предпазваме и как да действаме при подобно бедствие, обясниха огнеборците.

Най – честите причини са следните:

— изхвърляне на неизгасени клечки кибрит и фасове. Попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата, те лесно могат да ги запалят.

— небрежно боравене с огън от работници, пастири, излетници, туристи.

— техническа неизправност на машините и превозни средства, работещи в гората.

— детска игра с огън.

— самозапалване на вещества и материали.

Природни явления(мълнии). Късо съединение и аварии на електрически далекопроводи, които минават над и в близост до горите.Неконтролирано запалване на битови отпадъци или обширни части суха тревна растителност в близост до горски масиви.

За да опазим зеленото богатство на страната, стриктно трябва да спазваме правилата за пожарна безопасност, предупредиха още от пожарната и напомнят, че при опасност от пожар трябва незабво да сигнализирате на тел. 112.

Вирни се горе