Момчиловци отбеляза за 25-ти път Тодоровден

Момчиловци отбеляза за 25-ти път Тодоровден

Отбелязаха празника Тодоровден и в с.Хвойна и село Смилян

За 25-и път, колоритният празник Тодоровден в Момчиловци събра традиции, култура и българщина. В народния календар той е познат като Конски Великден. С магията на шевиците, гайдите и гайтаните, жителите на Момчиловци показаха любовта си към родното място и желанието, родопския дух да се предава от поколение на поколение. Верни на стила си и на мотото на празника – „Хубав кон и хубава жена не са за сиромах човек”, гостите на селото станаха свидетели на стародавните традиции и конкурсите за коне, съпроводени със смях и лакърдии. По традиция се проведе шествие до центъра на селото, предвождано от иконата на Св. Тодор, от знамена, родопски носии и гайди. Дрескодът беше народната носия.

Празникът откри кметът на Момчиловци Сийка Суркова, която разказа за традицията на Тодоровден, представи присъстващите и поздрави хората. За втора поредна година специален гост е посланикът на Кралство Мароко Нейно Превъзходителство г-жа Закиа Ел Мидауи. Зам.-кметът инж.Мариана Цекова поздрави всички именици с днешния празник. «Благодаря на жителите на Момчиловци, на момчиловските деца и младежи за прекрасната атмосфера и хубавия празник. Благодаря им, че пазят нашите традиции, затова Момчиловци е символ на родолюбие, патриотизъм и символ на Родопите. Пожелавам ви здраве, добро настроение, много положителни емоции и все така да тачите и пазите традициите, българското и родопския дух”, посочи Цекова.

Според момчиловската легенда кушиите на Тодоровден се правят за здраве и берекет, да няма мор по планината и по хората. Днешният празник поставя началото на пролетта и кани лятото да дойде. Атрактивно кулинарно шоу подготвиха Клуба на професионалните готвачи в Смолян, след това имаше веселие с трио “Шемет” и оркестър “Момчил юнак”. На празника присъстваха още депутатът Дора Янкова, общински съветници, кметове на населени места от Общината и от страната.

Организатори на празника са Община Смолян, кметството в Момчиловци, местното читалище, Дружеството на конярите и Ранчо „Диви Родопи“.

Тодоровден бе отбелязан подобаващо и в село Смилян и в с.Хвойна.

Вирни се горе