Кучета и клошари замърсяват районите около съдовете за смет в Смолян

Кучета и клошари замърсяват районите около съдовете за смет в Смолян

Недобросъвестни граждани, клошари и бездомни кучета замърсяват с битови отпадъци районите около съдовете за смет в Смолян. След множество получени сигнали в „Титан Клинър” – Смолян снощи след 22.00 часа бе извършена проверка на участъците. Установено бе, че около празните и добре почистени съдове за смет през деня, с падането на нощта има изкаран и нарочно разпилян битов отпадък, оплакаха се от фирмата по чистота.

В района пред сградата на бившия МИП при наличие на 6 съда за смет боклука бе изхвърлен и разпилян по улицата и тротоара. Много често боклуците се изкарват от бездомни кучета, но често виновни за замърсяването са клошари, търсещи метални отпадъци, обясниха от Титан. Разпиленият отпадък около кошовете създава допълнителна работа на фирмата, тъй като се налага сутрин да се насочват служители, които да го метат и събират. Отделно разхвърлените отпадъци дразнят жителите на Смолян, които започват да подават сигнали на телефона на „Титан” и общината, откъдето се изпращат служители за проверка.

Съгласно действащите наредби, спрямо лицата, които замърсяват обществени територии се налагат глоби. За да не могат кучетата да изваждат и разхвърлят боклуците е нужно, когато си изхвърляме сметта да затваряме добре капака на „Бобъра”, който е достатъчно тежък, за да не могат бездомните четириноги да го отварят. На много места в града продължава порочната практика отпадъци от хартия, кашони, стари дрехи и обувки да се поставят до кошовете за смет. В последно време обаче цената на хартията е много ниска и гражданите, които изкарват прехраната си със събиране на вторични суровини не проявяват интерес. По този начин около кофите се трупат „кули” от картон, а съдовете за разделно събиране на отпадъци стоят празни. Освен разделно, хартията може да се изхвърля и в кофите за битова смет, за да не се замърсява града. Често отпадъците от хартия се разпиляват и се налага да се събират от улиците и зелените зони, посочиха още от Титан.

Вирни се горе