Конференция за превенция и терапия на туберкулозата се проведе днес

Конференция за превенция и терапия на туберкулозата се проведе днес

Днес в залата на РИОСВ – Смолян се проведе заключителната конференция по проект „Насочени действия за превенция и терапия на туберкулозата и хепатит В”, финансиран по програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013 година”. На нея присъстваха представители на водещия партньор от Регион Източна Македония и Тракия: Деспина Мургу – ръководител на проекта от гръцка страна, Кириаки Даскалоролу – координатор на проекта от гръцка страна, Христос Николаидис от Медицинския университет в Александруполис и проф. Теодорос Константинидис – президент на гръцкия институт за опазване на общественото здраве на работното място, Иво Царев – координатор на проекта от българска страна, партниращата от българска страна организация по проекта РЗИ – Смолян, медицински специалисти от МБАЛ – Смолян и общински служители от администрациите в Смолян, Златоград и Рудозем.

Основната цел на проекта “Насочени действия за превенция и лечение на туберкулоза и хепатит B” бе да се проучат основни фактори за общественото здраве, като се акцентира на две социално значими заболявания – туберкулоза и хепатит B. Българският партньор в лицето на Регионалната здравна инспекция в Смолян извърши изследвания на 500 лица във високорискови групи от населението в общините Смолян, Рудозем и Златоград. Медицинските дейности по проекта са изпълнени от Българска асоциация за промоция на образование и наука, гр. Пловдив, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

За туберкулоза са изследвани две целеви групи – 300 деца на възраст 7, 11 и 17 години, 200 възрастни от високорискови групи (болни с белодробни заболявания, хоспитализирани в болницата, работещи в хранителни обекти и ромско население).

За вирусен хепатит В са изследвани също 500 души (150 деца и 350 възрастни). Даден е приоритет на групата на възрастните от рисковите групи: контактни лица, медицински работници и ромско население. Анализът на резултатите, направен от проф. Д-р Йорданка Стоилова – ръководител катедра «Епидемиология» във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – Пловдив, показва по отношение на туберкулозата липса на статистически достоверни разлики в резултатите на хората от трите общини по отношение на отрицателни, нормално реагирали и такива със свръхреакция при кожния тест Манту. Резултатите сочат, че всички изследвани деца са имунизирани съгласно Националния имунизационен календар на страната ни и имат изграден имунитет. 26 % от възрастните имат отрицателна проба Манту, т.е. не са се срещали досега с причинителя на болестта – Микобактериум туберкулозис, а 17% са реагирали със свръхреакция. Обобщените данни очертават висок процент на хората в региона, които са защитени от туберкулозната инфекция.

Резултатите от изследваните целеви групи по отношение на маркерите на хепатит В показват, че 52 % от изследваните в община Смолян никога досега не са се срещали с този вирус. Всички проби при изследваните деца са отрицателни, което доказва ролята на задължителната от 1992 година по Националния имунизационен календар на страната ни 3-дозова ваксина, която създава имунитет за цял живот и при евентуален контакт с вируса, имунните паметни клетки изграждат веднага антитела. Имунитет срещу това заболявания е констатиран и при 42% от изследваните възрастни. Това е вероятно за сметка на медицинските работници, които би следвало да са имунизирани срещу вирусен хепатит В. Направеното изследване показва, че 12% от респондентите са се срещали по някакъв начин с вируса, но организмът им се е справил с него и те успешно са оздравели. При 10 от всички 325 изследвани вече има хронично носителство, а при 6 души е открит хроничен вирусен хепатит В. Носителство на хепатит В е установено в целевата група на изследваните възрастни и в трите общини – 1,5 % в община Смолян, 1,3 % в община Рудозем и 9 % в община Златоград.

Директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева изрази удовлетвореността си от извършената работа. Искрено се надява гражданите на нашата област да се запознаят подробно с двете заболявания чрез издадените в рамките на проекта информационни материали – брошури и наръчник по профилактика, диагностика и лечение на туберкулоза и вирусен хепатит В. Създаденият филм по темата ще бъде разпространен във всички училища в региона с цел здравно образование на подрастващите.

Вирни се горе