"Данъчен и митнически контрол" е най-търсената специалност във филиала на ВСУ в Смолян

"Данъчен и митнически контрол" е най-търсената специалност във филиала на ВСУ в Смолян

“Данъчен и митнически контрол” е най-предпочитаната магистърска специалност във Филиал Смолян на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Това съобщиха от ръководството на Университета на пресконференция днес, представяйки новата програма.

Официалният старт на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ за учебната 2017/2018 г. ще бъде даден на 2 септември (събота) 2017 г. от 9:00 ч. във Филиал Смолян на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Един от приоритетите на университета е свързан с предлагането на актуални учебни програми, отговарящи на съвременните изисквания и търсене от бизнес и държавни структури, като мярка за задържане на младите хора в България и преодоляване на негативните демографски тенденции. Създаването на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ е от изключително значение именно тук – в Смолян. Тя е част от мисията на Варненския свободен университет да съдейства за развитието на ключовите приоритети на Родопския регион, в съответствие с иновативната стратегия за интелигентна специализация. В резултат на изграденото устойчиво партньорство със структурите на местната власт и местната администрация първият випуск на магистърската програма положи една стабилна основа, която изгражда стойностен професионален капацитет и експертен опит. Записаните студенти в магистърската програма за учебната 2017/2018 година са повече от 100. Това стана възможно с подкрепата на областния управител на област Смолян г-н Недялко Славов и неговия екип, както и на кметовете на общини в региона.

Доказателство за значението на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ и приноса й за устойчивото развитие на това направление в региона е подкрепата на директора на Агенция „Митници“г-н Георги Костов и главния секретар на Агенцията г-н Цветан Мадански, които ще присъстват на събитието. Стартът на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ ще бъде даден в присъствието на президента на Варненския свободен университет – проф. д.ик.н. Анна Недялкова и декана на Юридическия факултет – проф. д-р Петър Христов. Целта на обучението е да се подготвят качествени кадри, задоволяващи повишените изисквания на пазара на труда в областта на данъчния и митническия контрол чрез добре структуриран и съдържателен учебен план, качествено обучение (преподаване и учене), осигуреност с ресурси и непрекъсната връзка с експерти от практиката. Заявената обществена потребност именно от такъв тип кадри, разнообразието от методи и подходи на обучение, интердисциплинарното съдържание, обучението в реална среда и запознаване със спецификата и проблемите в работата на Митница Пловдив, НАП Бургас, Митница Бургас, ГКПП Малко Търново, ГКПП Кап. Андреево, както и присъствието като преподаватели на водещи в своята област учени и експерти, са сред основните конкурентни предимства на магистърската програма. Полученото образование е възможност за перспективна реализация в област Смолян. В контекста на важността на проблемите на данъчния и митническия контрол и практическите аспекти в обучението, стартът на програмата ще бъде даден с дискусия на тема „Данъчен и митнически контрол – професионализъм за висока ефективност.“ В нея ще вземат участие студенти, преподаватели, както и представителите на ръководството на Агенция „Митници“.

Вирни се горе