Учениците от Музикалното училище завоюваха нови награди

Учениците от Музикалното училище завоюваха нови награди

Нови отличия и награди – това е най-дискутираната тема в НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ФОЛКЛОРНИ ИЗКУСТВА „ШИРОКА ЛЪКА” в навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители.

На 25.10.2013 г. в град Чепеларе се проведе Четвърти национален конкурс за авторски камерни вокални и инструментални произведения на фолклорна основа „НОВА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА В 7/8”. Професионалното жури с председател Георги Андреев допусна до заключителния концерт творбите на двама учители от НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” – Ганчо Гавазов и Стоимен Добрев. Изпълнени от Национален Фолклорен Ансамбъл „Филип Кутев”, песните на Ганчо Гавазов и инструменталната пиеса на Стоимен Добрев получиха заслужените овации на публиката и след гласуването заеха челните места, съобщиха от училището. В категорията солова вокална творба и песенна композиция за камерен хор : „Забурил бех” – автор Ганчо Гавазов – Първо място „Море, брала мома” – автор Ганчо Гавазов – Второ място.

В категорията солова инструментална творба и инструментално произведение за камерен оркестър: „От далече” – автор Стоимен Добрев – Второ място.

Наградите за младите учители са още едно доказателство, че НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” е храм на изкуството и творчеството. Това е училище, в което работят млади и амбициозни учители, чийто творчески заряд и енергия бяха заслужено оценени от журито и публиката. Уникална е възможността певиците и инструменталистите от училището да са винаги първите изпълнители на новите творби на своите учители – ръководителя на Представителния и Учебния хор Ганчо Гавазов и ръководителя на Представителния и Учебния оркестър Стоимен Добрев.

Още една награда беше получена през изминалата седмица. На провелия се на 26.10 2013 г. VII Национален фолклорен конкурс за тамбура “Руско Стефанов” в гр. Сунгурларе, ученичката от VIII клас на НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” Александра Неделчева получи престижната Първа награда във Втора възрастова група. Тя учи за първа година в училището. Но упоритият труд и таланта на Александра, както и професионализма на учителя и по тамбура г-жа Стефка Гайдева, вече дават своите резултати.

Талантливите ученици от НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ФОЛКЛОРНИ ИЗКУСТВА „ШИРОКА ЛЪКА” вече се готвят за нови конкурси и концерти, защото получените награди и отличия са стимул, но и отговорност. А всички, които желаят да чуят и видят техни изпълнения, да последват примера им и да ги подкрепят, са добре дошли в НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА”.

Вирни се горе