Творческа среща с писателката Елена Алекова се проведе в регионална библиотека

Творческа среща с писателката Елена Алекова се проведе в регионална библиотека

Творческа среща се проведе в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян с писателката Елена Алекова в навечерието на празника на община Смолян – 21 октомври, съобщиха от културната институция.

Пред публиката, Светлана Хаджиева – зав.-отдел „Справочно-библиографски и краезнание”, представи творческия път на Алекова. През 1992 г. завършва Литературния институт „А. М. Горки” в Москва. През 1994 г. защитава там дисертация на те¬ма, свързана с руската емигрантска литература през ХХ век, и придобива научна степен доктор по филология. Работила е като редактор и отговорен редактор във в.„Български писател”, издателство „Български писател”, ИК „Христо Ботев”, главен експерт в Министерството на културата и т.н. В момента работи в Националния литературен музей. Водила е Литературната гостоприемница при Народно читалище „Д-р Петър Берон”, а днес е един от ръководителите на Националния литературен салон „Старинният файтон”. Носител е на Националната литературна награда „Николай Хайтов”, Национална награда за поезия „Дамян П. Дамянов”, Национална литературна награда за публицистика и есеистика „Богомил Нонев” и др., както и на Международната литературна награда ЮГРА (в номинацията „Славянска книга”) в Русия, Първа награда за поезия „Бдение на Кокинските зори“ (Македония), Литературна награда „Ергосфера“ на изд. „Фльорир“ и др.

Издала е 12 стихосбирки, сред които „И не каза никой защо”, „Детство“, „Ненужни стихове”, „Преди камбаните да отзвънят” и др. Автор е на сборниците с литературна критика „По невидимите магистрали” (кн. 1, 2003, кн. 2, 2011, кн. 3, 2013), на белетристичната книга „Отвъд думите”, на публицистичните сборници „Моята България” и др. Нейни творби са преведени на руски, чешки, словашки, хърватски, сръбски, гръцки и др. езици. Има издадени две книги със стихове и пътеписи в превод руски: „Сотворение ангела” и „Последний снег” .

При представяне на новата си книга „Псалтир за всеки ден” Елена Алекова прочете и част от произведенията, включени в нея. Разказа откъде е тръгнала и как е стигнала до днешните си успехи в л итуратурното творчество. Нейни стихове рецитираха и младежи от Младежки театър “Ирис” при читалище “Орфееви гори-1870”- кв.Райково, с ръководител Цветанка Илиева.

На срещата присъстваха зам.-областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов, които поднесоха и своите поздравления и цветя, председателят на СБП в Смолян Светозар Казанджиев, близки, приятели и почитатели на Елена Алекова и др. Поздравителен адрес и цветя поднесоха и от името на кмета на община Смолян Николай Мелемов, от Регионална библиотека и др.

Вирни се горе