Представят книгата „Повест за училището” от Магдалена Манчева

Представят книгата „Повест за училището” от Магдалена Манчева

Книгата „Повест за училището” от писателката Магдалена Манчева ще бъде представена в сряда, 3 май 2017 г от 11 часа във Филиала на ПУ „П. Хилендарски” в Смолян в Заседателната зала. Книгата е предназначена не само за трите големи групи, обвързани с училищния живот – учители, ученици и родители, а и за всички, които обичат качественото четиво. Входът е свободен.

Книгата е художествена, отразява реално състоянието на образованието в момента, живота и атмосферата в училище, в което учат заедно деца от различни етноси, показва радостите и трудностите на учителите в житейски и професионален план. Повестта е като едно огледало за учениците, да видят себе си в някои свои характерни постъпки. А за учителите е като опора и начин за намиране на решение при работата с така наречените „трудни» деца”, индиректно подсказва някои от пътищата за интеграция на деца от различни етноси и особено ратува за превенцията на учителския труд.

Главната героиня е учителка, която напуска родния си дом и отива на работа в отдалечено и непривлекателно място, само и само да има работа и реализация по специалността си. И попада в училище, в което учат деца от различни етноси. Дали ще се справи? Чий нерви ще бъдат скосени по-напред? Каква е атмосферата не само в класните стаи, а и в учителската, сред колегите? Имат ли те какво да си кажат? И успяват ли? Или и тук всичко е като на конвейр? Оставяш единия дневник, взимаш другия, а в междучасието разтърваваш. И как да се възпитават деца, чийто родители са на гурбет в чужбина, а питомците се наглеждат от баби, дядовци или роднини…

Авторката Магдалена Манчева е работила дълги години в Радио Пловдив и в Българската национална телевизия като сценарист на документални телевизионни филми. Има издадени единадесет художествени книги. Нейни приказки се излъчват по програма „Христо Ботев” на БНР, а фейлетони в предаванията на редакция “Хумор, сатира и забава” на Българското национално радио.

Вирни се горе